Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.09.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

–   Bosanski Brod ——————————-          18 (normalno stanje)

–   Bosanski Šamac —————————-       -192 (normalno stanje)

–   Orašje ——————————————        -38 (normalno stanje)

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 12:20 do 13:15 sati, u naselju Ortiješ, gdje je gorjeo automobil,
  • od 23:45 do 24:00 sati, u Zaliku, gdje je gorjela trava.

 Općina Čapljina. U protekla 24 sata, PVJ-a Čapljina, imala je pet intervencija, i to:

  • od 09:20 do 09:45 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i rastinje,

–   od 10:00 do 10:30 sati, u Dračevu, gdje je gorjelo rastinje,

–   od 11:15 do 12:20 sati, na Šuškovom selu, gdje je gorjela trava i rastinje,

–   od 15:15 do 17:30 sati, u Gabeli, gdje je gorjela šuma i rastinje između gospodarskih objekata,

–  od 17:15 do 17:45 sati, kod tvornice „Lasta“, gdje je u polju, gorjelo rastinje.

Općina Stolac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Stolac, imali su intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 17:00 sati, na području Gornjeg Hodova, gdje je gorjela trava i visoko rastinje. Požar su gasila osam vatrogasaca s dva vozila. Opožarena površina je od oko 5 ha.

Općina Prozor-Rama. Pripadnici vatrogasne jedinice imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15:00 do 17:45 sati, u blizini mjesta Mluša, gdje je gorjela trava i voćnjak.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. U protekla 24 sata, PVJ-a Ljubuški, imala je tri intervencije, i to:

  • od 11:40 do 14:10 sati, u Ljubuškom, gdje je gorjelo nekoliko električnih stubova i jedan vinograd, od stotinjak loza.
  • u 16:55 sati, došlo je do zapaljenja jednog električnog stuba na već navedenom požarištu, gdje je ponovnom intervencijom saniran u 17:10 sati,
  • od 19:55 do 21:15 sati, u Vašarovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. U požaru je izgorjeo jedan voćnjak.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Novi Travnik imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bare, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Kiseljak. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kiseljak imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kobiljače, gdje je gorjela privatna kuća. Požari su ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Visoko imali su intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji. Požar je ugašen.

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez vrši odvoz pitke vode u MZ Ahmiće, sa istakanjem u   rezervoar  po programu odvoza pitke vode.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U gradu Bihaću je zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do evidentnog pogoršanja kvalitete vode u vodoopskrbnom sistemu grada Bihaća. Na osnovu obavijesti JP „Vodovod“ Bihać i Zavoda za javno zdravstvo USK-a, organoleptička svojstva vode su bitno izmijenjena (intenzivan miris koji upućuje na vjerovatno prisustvo aromatskih ugljikovodika). Preporučuje se potrošačima da, do stabilizacije stanja, ne koriste  vodu za piće iz gradskog vodovoda, odnosno da koriste flaširanu vodu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Konjic, su u toku dana, vršili prevoz pitke vode u mjesto Gorane.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

  • Tim „A“ FUCZ/Tuzla, za uklanjanje NUS-a, angažovan je na području grada Goražde.
  • Tim „B“ FUCZ/Tuzla, za deminiranje, nastavio je proces deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3“, na području općine Banovići.
  • Timovi „B“ za deminiranje FUCZ-e/Žepče i Orašje, nastavili su proces deminiranja zadatka „Rožanj-Jelica“, na području općine Sapna.
  • Mašinski tim FUCZ-e,  nastavio je proces deminiranja, na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“, na području općine Kalesija.

Grad Tuzla. Od strane OS CZ Gračanica, Kantonalni operativni centar Tuzla zaprimio je prijavu o pronalasku NUS-a. Radi se o ROB…..1 komad. Prijava je po prijemu proslijeđena vođi Tima Tuzla „A“, kao i Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ-e.

Srednjobosanski kanton.

 Kantonalni operativni centar zaprimio je prijave od strane općine Gornji Vakuf Uskoplje da je  na lokalitetu grada, pronađen NUS. Radi se o ručnoj bombi 1….komad, tromblon, 1…komad, te na lokalitetu Bistrice ručne bombe, 2….komada.

O primljenim prijavama obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite, te „A“ Tim Busovača.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to dana, 6.9.2017. godine, u 08:33 sati, od strane Policijske stanice Ilijaš, da je u mjestu Lješevo, pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Iz Policijske stanice Čitluk u 08:25 sati,  pristigla je prijava o pronalasku nepoznatog NUS-a, u koritu potoka Lukoč.

Općina Konjic. Od strane OC CZ Konjic, u 11:43 sati, pristigla je prijava o postojanju nepoznatog NUS-a u mjestu Repovci.

Prijave su po prijemu proslijeđena vođi Tima Mostar „A“, kao i Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ-e.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona, zbog mogučeg grmljavinskog nevremena.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE