Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 508 cm (pripremno stanje), jučer 390 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 429 cm (pripremno stanje), jučer 320 cm,

–   Orašje —————————————– 616 cm (pripremno stanje), jučer 516 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,59 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo povećan za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 65,50 m3/s.

Općina Gračanica. Prema izvještaju Općinske službe CZ-e Gračanica, uslijed povećanog vodostaja rijeke Spreče, koji je trenutno na mjernom mjestu Karanovac 323 cm (vodostaj na kojem se preduzimaju mjere zaštite i spašavanja je 300 cm), došlo je do izlijevanja rijeke na području mjesnih zajednica od Lohinje do Stjepan polja, gdje je trenutno poplavljeno oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Za sada nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Bosansko-podrinjski kanton

Nivo rijeke Drine izmjeren jutros u 08,00 sati, na mjernoj stanici u Goraždu, iznosio je 152,57 cm, i trenutno je u blagom  opadanju.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je u opadanju.

Jutros u 08:00 sati, rijeka Bosna mjereno na mjernom mjestu u Zenici, visina vodostaja iznosi 300 cm. Dana 13.12.2017.godine, mjereno u 21:00 sati, vodostaj je iznosio 340 cm.

Srednjobosanski kanton

Vodostaj rijeka i rječica na području Kantona su u porastu.

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Na području Kantona vodstaji rijeka i hidroakumulacija su u porastu.

Količina padavina u protekla 24 sata: Grad Mostar  16  l/m2 .

Kanton Sarajevo

Od općinskih službi za civilnu zaštitu s područja Kantona Sarajevo, obavješteni smo da su nivoi vodostaja na svim vodotocima u blagom opadanju i da trenutno nema opasnosti od poplava. Pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i općinskih službi civilne zaštite su u stanju pripravnosti i nastavit će sa aktivnostima praćenja stanja nivoa vodostaja na području Kantona Sarajevo.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Milešići, gdje je gorio krov privatnog stambenog objekta. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Gradačac. Dana 13.12.2017. godine, pripadnici vatrogasne jedinice općine Gradačac, imali su intervenciju na gašenju požara u privatnom stabenom objektu gdje je gorjela kotlovnica, ulici Šehitluci, u Gradačcu. Požar je lokaliziran i ugašen.

POTEŠKOĆE U SAOBRAĆAJU

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Zbog nevremena na području općine Jablanica, putna komunikacija na magistralnom putu R-16.2 Jablanica-Prozor, kod brane HE Jablanica, odvija se jednom prometnom trakom.

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 13.12.2017. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Kalesija nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Od 03,50 sati, van napona je 20 kV dalekovod Bukovača, zbog kvara.

OBLAST  VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama na području Kantona je zadovoljavajuće.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, naselje Pirići,  jednom nedeljno.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Prijava pristigla iz Policijske stanice Mostar,  o izuzimanju  ručne bombe, po naredbi  Suda.

Prijava proslijeđena Timu za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Tokom jučerašnjeg dana i noći 13./14.12.2017.godine, specijalistički timovi Federalne uprave civilne zaštite vršili su pretragu korita rijeke Miljacke. Brza vizuelna pretraga obavljena je na potezu od mjesta zadnjeg viđenja nestalih osoba (Dolac Malta) do mjesta Semizovac. Detaljna pretraga sondiranjem korita rijeke Miljacke nastavljena je i danas. Na ovim aktivnostima dva potražna psa su korištena u pretrazi obalnog dijela rijeke Miljacke na lokaciji Halilovići, te tehnička sredstva namjenjena za ovu vrstu potrage.

Kanton Sarajevo

U toku jutarnjih sati intezivirana je akcija potrage za dva lica koja su 13.12.2017. godine, upala u rijeku Miljacku na Dolac Malti,  Općina Novo Sarajevo. Intezivno se pretražuje korito rijeke Miljacke od mjesta nesreće i nizvodno.

U skladu sa procijenjenom situacijom na terenu angažovane su snage zaštite i spašavanja, i to: direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, sekretar i njegovi pomoćnici za mjere zaštite i spašavanja i zaštitu od požara i vatrogastvo i drugi pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, 15 pripadnika Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, 17 pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, 81 pripadnik DVD-a, 171 pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo, te pripadnici općinskih službi civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo i pripadnici organizovanih struktura zaštite i spašavanje iz Federalne uprave civilne zaštite.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područja Unsko-sanskog kantona i Kantona 10., zbog udara vjetra južnog smjera od 50 do 65 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE