Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.08.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:51 do 18:35 sati u Rodoču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je osam intervencija na gašenju požara i to:

– od 14:15 do 15:10 sati u Domanovićima, gorjelo smeće, šuma i rastinje,

– od 14:30 do 15:20 sati u Domanovićima, pokraj pumpe Rebac, gorjela šuma i  rastinje,

– od 16:45 do 17:20 sati u Domanovićima, gorjela trava i rastinje,

– od 19:10 do 20:00 sati u naselju Bjelave gorio pomoćni objekat uz kuću. Izgorio krov objekta,

– od 19:10 do 21:50 sati u Lokvama gorjela šuma i rastinje,

– od 20:10 do 20:40 sati u Trebižatu gorjela trava i nisko rastinje,

– od 21:40 do 22:25 sati u Domanovićima gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 23:30 do 00:15 sati u Domanovićima gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:30 do 18:45 sati u Gradnićima gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:30 do 19:30 sati u Vionici gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton 10.

Općina Livno. Vatrogasno društvo Livno u 17:00 sati, obaviješteno da se iznad sela Odžak vidi dim  na lokaciji gdje je bio požar prije nekoliko dana, obaviješteni su djelatnici Šumarije.

Općina Tomislavgrad. Vatrogasno društvo Tomislavgrad imalo je intervencije na gašenju požara:

– od 23:45 do 02:00 sata u Vinici, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:00 do 15:00 sati, u mjestu Borčani, gorjela ljetna kuhinja i sušara za meso,

– od 15:45 do 16:40sati, u mjestu Mesihovina, gorjela trava,

– od 16:50 do 18:55 sati, u mjestu Bobara, gorjela trava.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju od 03:30 do 06:00 sati u mjestu Kamenica, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požar gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 14:30 do 16:30 sati u mjestu Okreč, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša ima intervenciju koja je još u toku od 05:30 sati u mjestu Mala Kladuša, gdje  gori porodična kuća.

Posavski kanton

Općina Orašje. U selu Bok izbio je požar otvorenog prostora u kom je gorjelo nisko rastinje. Na intervenciju su izašla tri vatrogasca Dobrovoljnog vatrogasnog društva Matići i uspješno ugasili požar. Materijalne štete nije bilo.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Grabovica.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Podpeć-Klisura.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine oko 15 duluma u Donjim Ledenicama.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Đelilovac, gdje je gorjelo  nisko rastinje. Požar ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Ranča, gorjela divlja deponija smeća. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gorica, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je pet manjih  intervencija na gašenju požara i to:  dvije zbog pojave dima u haustorima zgrada, dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja i trave i jedna na gašenju zapaljenog smeća.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice Posušje, od 08:00 do 10:30 sati, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Podbila. Neko od mještana palio je vatru na divljem odlagalištu smeća i došlo je do širenja vatre na okolne površine. Opožareno je oko 1 ha trave, niskog rastinja i šume. U intervenciji je sudjelovalo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Drugu intervenciju su imali od 19:30 do 22:15 sati na lokalitetu Gornje Bare, prema Čvrsnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice Široki Brijeg gasili su požar otvorenog prostora od 12:15 do 15:30 sati na lokalitetu Mostarsko blato. Opožareno je oko 1,5 ha trave i niskog rastinja. U intervenciji su sudjelovala četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

Općina Ljubuški.  Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški od 15:05 do 18:40 sati gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Gornji Radišići, gdje je gorjela hrastova šuma i nisko rastinje.

VODOSNABDJEVANJE

Zeničko-dobojaki kanton

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj, sistem Kraševo i dalje je na snazi Odluka o I stepenu redukcije.

Općina Olovo. Na području općine Olovo, u MZ-e Dolovi i Kruševo, redukcije su u vodosnabdijevanju.

Općine Žepče i Zvidovići. Vatrogasne jedinice Žepča i Zavidovića i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda.

Srednjobosanski kanton

I dalje je otežano snabdijevanje pitkom vodom stanovištva sa vodovodne mreže u D. Vakufu i Pruscu.

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, još uvijek vrši odvoz pitke vode za MZ-e Bukve, naseljeno mjesto Putkovići i naselje Nadioci.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanice vršila je dostavu pitke vode u naseljeno mjesto Gornje Paparsko.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton 10.

Grad Glamoč. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je u blizini poligona EUFOR-a pronađena  minskoeksplozivna naprava.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su Policijska stanica Glamoč i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– od strane Općinske službe CZ Vogošća, da je u ulici Muje Šete pronađen nepoznati NUS,

– od strane Općinske službe CZ Ilijaš, da je ulici Lješevo,  pronađen nepoznati NUS.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka, za danas je  izdao Žuti meteoalarm za područje Hercegovine, sa maksimalnom tempreturom do 35°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE