Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,01 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton         

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 07:40 do 08:45 sati, na Gubavici  gdje je gorila trava i nisko rastinje,

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara, na stambenom objektu u gradu. Uzrok požara se utvrđuje.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara, na pomoćnom objektu u naselju Šahmeri. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, na kući u naselju Ševari. Požar je ugašen.

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 27.05.2017.godine oko 19,05 sati, na magistralnom putu Goražde – Foča u mjestu Crkvine, MZ Mravinjac, dogodila se saobraćajna nesreća. Na lice mjesta izašla su dva vatrogasna vozila i četiri vatrogasca, koji su vršili pomoć pri evakuaciji povrijeđenih. U nezgodi je učestvovao putnički automobil, koji je sletio s puta u kome su se nalazile tri osobe, dvije su teže povrijeđene, a jedna ženska osoba je smrtno stradala.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjo-bosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je tri prijave o postojanju NUS-a i to:

  • u općini Donji Vakuf, na lokalitetima Urija i Semešnica, radi se o nepoznatom NUS-u, te
  • u općini Busovača, na lokalitetu Bare, radi se o sitnoj municiji.

Obaviješten je „A“ tim Busovača i tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

Potraga za nestalom osobom

Hercegovačko-neretvanski kanton         

Dana 28.05.2017. godine u vremenu od 21:00 do 02:00 sati, GSS Jablanica, izvršila je akciju potrage za izgubljenim planinarima na planini Prenj. Akcija spašavanja je uspješno izvedena.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Ronilački tim i timovi za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave civilne zaštite, i danas nastavljaju intenzivniju pretragu u rijeci Vrbas za dvije nestale osobe, nakon saobraćajne nesreće koja se desila 21.05.2017. godine.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE