Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.08.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od 10:20 sati prijavljen šumski požar na planini Čvrsnici ,na nepristupačnom terenu između općina Mostar i Posušje. PVJ Mostar poslala ekipu koja nije mogla intervenirati zbog nepristupačnog terena. Po informacijama iz KOC Grude, požar se nalazi ispod planinskog vrha Pločno, na području između Razvale i lokaliteta Silovci.

Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

od 10:30 do 13.10 sati, na Čvrsnici, gdje gori rastinje,

od 13:55 do 15:05 sati, u naselju Salakovac, gdje gori trava i rastinje,

od 23:08 do 00:10 sati, u naselju Bakijina Luka, gdje je gorilo rastinje, te

od 02:00 do 04:00 sati, u naselju Livač, gdje je gorilo rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

od 07:25 do 08:20 sati, u Višićima, gdje je gorila trava i nisko rastinje,

od 08:45 do 10:10 sati, u Bobanovu selu, gdje je gorila trava i nisko rastinje,

od 11:45 do 13:15 sati, u Bobanovu selu, gdje je gorila šuma i nisko rastinje, te

od 16:05 do 17:15 sati, u Gabeli, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervencije na gašenju požara i to:

od 10:35 do 11:20 sati, na lokaciji Poprati, gdje je gorila trava i nisko rastinje,

od 20:55 do 22:00 sati, u ul. Kneza Domagoja, gdje je gorila trava i rastinje, te

od 22:40 do 23:45 sati, u Prenju, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:30 do 16:40 sati, u Međugorju, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:00 do 20:30 sati, u blizini sela Here, gdje je gorila šuma i nisko rastinje.

Kanton 10.

Grad Livno. Vatrogasno društvo grada Livno, imalo je intervenciju na Batinića brdu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Intervencijom VD-a Livno spriječeno je širenje požara na obližnju borovu šumu. Gašenje požara trajalo je od 14:00 do 16:50. sati.

Općina Tomislavgrad. Vatrogasno društvo Tomislavgrad, imalo intervenciju u naselju Bobara, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen 04:15 sati. 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju u vremenu od 15:50 do 17:00 sati, u mjestu Ribić, gdje je gorila trava i nisko rastinje, požar se proširio na kuću, tako da je izgorio krov kuće. Požar su gasila  tri vatrogasca sa dva vozila. 

Općina Bosanska Krupa.  Vatrogasna jedinica općine Bos. Krupa, imala je intervenciju u vremenu od12:22 do 14:00 sati, u mjestu Zalin, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. 

Općina Bosanski Petrovac.  Vatrogasna jedinica općine Bos. Petrovac, imala je dvije intervencije i to:

od 17:25 do 18:30 sati, kod stadiona Mladosti, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te

od 20:50 do 21:50 sati, u mjestu Novo naselje, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u vremenu od 13:00 do 13:45 sati, u mjestu Zdena, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. 

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je intervenciju u vremenu od 18:25 do 21:20 sati, u mjestu Kriva bukva, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara   u naselju Borić, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini, požari je ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i dijela šume u naselju Omazići, ukupne površine cca 3 dunuma. Požar je ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Soko. Požar je ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u ulici Šehitluci, ukupne površine cca 2 duluma. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojaki kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju u naselju Donja Zimča, na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja. Požar je prijetio da zahtavti obižnju trafo stanicu kao i kuće. Požar je ugašen, a za gašenje je utrošeno 9 tona vode. 

Općina Olovo. U preduzeču “Kovan”, izbio je požar, u pogonu za proizvodnju peleta. Do dolaska vatrogasne jedinice požar su ugasili radnici. Nema ozlijeđenih, nema materijalne štete.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Nova Bila,gdje je gorila trava, živica i drvena ograda. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju niskog rastinja.

Zapadnohercegovački kanton

Kantonalni operativni centar Mostar, u 11:30 sati, obavijestio nas je o požaru na Čvrsnici. Teren su obišli pripadnici PVP Posušje i Mostar, pošto je požar na granici Zapadnohercegovačkog i Herceggovačko-neretvanskog kanotna. Oko 17:00 sati, zapovjednik PVP Posušje obavijestio nas je da gori oko 5 do 6 hektara niskog bora na nepristupačnom terenu. Također postoji i opasnost miniranog terena te gašenje nije moguće. 

U toku noći pratila se situacija, zbog vojnog objekta i odašiljača na Čvrsnici, požar je još aktivan. 

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški, imali su intervenciju u vremenu od 15:20h do 19:20sati, u Donjim Radišićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Pričinjene su i veće materijalne štete, izgorjelo je  „par“  vinograda, dva elektro stuba i neutvrđena količina baliranog sijena.

VODOSNABDJEVANJE

Srednjobosanski kanton

I dalje je otežano snabdijevanje pitkom vodom stanovištva sa vodovodne mreže u D. Vakufu i Pruscu. 

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, još uvijek vrši odvoz pitke vode za MZ-e Bukve, naseljeno mjesto Putkovići i naselje Nadioci.

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Na snazi je redukcija u potrošnji vode u vremenu od 14:00 do 17:00 sati.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojaki kanton

Općina Visoko. Kantonalni operativni centar Zenica, zaprimio je informaciju da je u naselju Prijeko, u blizini kuće vlasnik pronašao tromblon.

O ovoj informaciji obaciješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će ukloniti minsko eksplozivno sredstvo.

Općina Zavidovići. Od strane  građanina,  predate su  tri protivpješadijske mine PMR-2A, koje su smještene u magacinu Općinske službe civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

     – od strane građanina, dobili smo informaciju da je u ulici Toplik br.11,Općina Stari Grad, pronađen jedan nepoznat NUS,

     – od strane Općinske službe civilne zaštite Vogošća, dobili smo informaciju da se u njihovim prostorijama nalazi jedan nepoznat NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena neeksplodirana ubojna sredstva uklonuli isti dan.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka, za danas je  izdao Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona , sa maksimalnom tempreturom od 33 do 36°C. 
OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE