Devet pripadnika FUCZ uspješno završili SWIFT obuku spašavanja na brzim i mirnim vodama i dobili međunarodnu licencu Rescue 3 (R3)

Svih devet članova tima FUCZ uspješno su prošli teoretski i praktični dio obuke gdje su osposobljeni za spašavanje u poplavama, na brzim i mirnim vodama i nakon testiranja dobili međunarodnu licencu za spasioca na brzim vodama i u poplavama. Praktične vježbe su pružile priliku da sudionici uživaju u “realističnomˮ iskustvu i primjenjuju teorijska znanja u operacijama spašavanja na vodi. Obuka je organizovana po međunarodnom programu Rescue 3 (R3) koji se provodi u 32 zemlje svijeta.

Tim FUCZ za spašavanje na mirnim i brzim vodama završio je  SWIFT obuku koja se od 4. do 9. juna održala u Donjem Vidovcu u Republici Hrvatskoj. Obuka, koja je organizovana u saradnji sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i HGSS-a (Hrvatske gorske službe spašavanja), organizirana je u okviru trajnog projekta inicijative za pripremu i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Europu (DPPI SEE): Zajedničke jedinice za hitne intervencije u slučaju poplava u jugoistočnoj Europi (JERU). Obuku su vodili instruktori HGSS-a sa licencom međunarodne organizacije “Rescue 3 (R3) International” za izvođenje obuka ove vrste.

Cilj ove obuke je bio da se poboljša znanje i sposobnost timova kod djelovanja u međunarodnim operacijama u slučaju katastrofa u jugoistočnoj Evropi, pripremi i ulozi članova tima u ciklusu intervencije, uvođenja opreme za spašavanje na vodi, uključujući i njenu sigurnu i uspješnu upotrebu te uspostavi uspješne regionalne suradnje i koordinacije u ovim aktivnostima u regiji jugoistočne Europe u slučaju velikih poplava.

Ovoj obuci, osim tima od devet pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), prisustvovali su timovi iz Hrvatske i Crne Gore.

Obuka je obuhvatala teoretska predavanja i praktičnim vježbama. Praktične vježbe, koje su obuhvatale spašavanje na mirnim vodama, odvijale su se na Dubravskom jezeru, a one koje su podrazumijevale spašavanje na “Brzim vodama” na za to napravljenom poligonu kanala koji ističe iz Dubravskog jezera prema Brani. Vježbe održane na ovim lokacijama pružile su priliku da sudionici uživaju u “realističnomˮ iskustvu i primjenjuju teorijska znanja u operacijama spašavanja na vodi.

Poplave i druge nesreće koje se mogu dogoditi u vodi su veliki izazov za spasioce što iziskuje specijalističku obuku i uvježbanost timova. Zbog toga su spasioci na ovoj obuci stekli znanja o svjesnosti o opasnostima na vodi, komunikaciji, hidrologija, opremi, utapanju i medicinskoj pomoći, plivanju u brzoj vodi, tehnike spašavanja, upravljanje incidentima na brzoj vodi i poplavi, potrage i sl.

Pripadnici FUCZ uspješno su završili SWIFT obuku spašavanja na brzim i mirnim vodama i dobili međunarodnu licencu Rescue 3 (R3) čime je FUCZ zaokružila još jedan segment spašavanja i povećala nivo sposobnosti svojih pripadnika.