Pripadnici FUCZ učestvovali u programu promocije protivminskih aktivnosti u sklopu obilježavanja 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina

U sklopu globalne kampanje #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina), koju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International centre for Humanitarian demining – GICHD), a podržala FUCZ, deminerski timovi FUCZ su se posljednjih desetak dana fotografisali s javnim ličnostima, običnim građanima i sa sloganom kampanje kako bi dali podršku za svijet bez mina s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Pripadnici FUCZ su sa ostalim deminerskim i drugim organizacijama, kao što su Republička uprava civilne zaštite, Oružane snage BiH, NPA, Crveni križ, BHMAC i UNDP, pripremili izložbu i prezentaciju opreme, te izveli pokaznu vježbu brzog djelovanja i na taj način još jednom upozorili na postojeću opasnost i neophodnost ubrzanog deminiranja cijele teritorije BiH.

Jučer je u Sarajevu na Trgu BiH, pod sloganom “Za zemlju bez mina. Da je svaki korak siguran”, u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, Komisije za deminiranje BiH i Centra za uklanjanje mina u BiH i uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), obilježen 4. april – Međunarodni dan borbe protiv mina.

Održan je zajednički sastanak svih organizacija, predstavnika donatorskih i državnih institucija koje su uključene u protivminske akcije, i to: Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Republičke uprave civilne zaštite RS, Društva crvenog križa BiH, Snaga Europske unije (EUFOR), Genesis projekta, ITF Fonda, Međunarodnog komiteta Crvenog križa, Posavine bez mina, Norveške narodne pomoći (NPA) u BiH i Udruženja amputiraca RS-a (UDAS).

Pripadnici FUCZ su sa ostalim deminerskim i drugim organizacijama, kao što su Republička uprava civilne zaštite, OS BiH,NPA, Međunarodni crveni križ, BH MAC i UNDP, prezentirali svoj rad i opremu, te izveli pokaznu vježbu brzog djelovanja u slučaju minske opasnosti i na taj način još jednom upozorili na postojeću opasnost i neophodnost ubrzanog deminiranja cijele teritorije BiH.

FUCZ, kao vladina organizacija, koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, pridružila se ovogodišnjoj kampanji #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja svijesti građana o opasnostima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve da bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju. U sklopu kampanje, deminerski timovi FUCZ su se do 4. aprila fotografisati s javnim ličnostima, običnim građanima i sa sloganom kampanje #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) kako bi dali podršku za svijet bez mina.

Sigurnost više od 540.000 stanovnika BiH je i dalje ugrožena zbog 1.091 kvadratnog kilometra minsko sumnjivih površina. Deset općina sa najvećim brojem visoko ugroženih zajednica u BiH su: Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš. U minskim poljima, poslije rata u BiH, stradala je 1.751 osoba, od kojih su 249 bila djeca, u istom periodu je na dužnosti stradalo 127 deminera, od čega ih je 51 izgubio život. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti a demineri FUCZ svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju eksplozivnih sredstava, dok FUCZ sa BH MAC-om i drugim kompanijama radi na novim metodama za deminiranje.

Inicijator ove kampanje, Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve, na svojoj zvaničnoj facebook stranici posebno se zahvalio Federalnoj upravi civilne zaštite na doprinosu u podizanju svijesti građana o opasnostima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva u sklopu globalne kampanje #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina).