Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.12.2017.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 308 cm (normalno stanje), jučer 308 cm,

–   Bosanski Šamac —————————- 144 cm (normalno stanje), jučer 142 cm,

–   Orašje —————————————— 372 cm (normalno stanje), jučer 483 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,12 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,50 m3/s.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju od 21:45-22:50 sati u naselju Pokoj, gdje je došlo do požara na stambenom objektu – kući. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 21:26 do 22:30 sati u Salakovcu, gdje gorjela devastirana zgrada.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u ul. 1. marta, gdje je gorjela el. instalacija u porodičnoj kući. Požar ugašen, pričinjena materijalna šteta.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju u izbjegličkom naselju Vila, gdje je došlo do požara u stambenom objektu, kojeg je stanar uspio ugasiti do dolaska vatrogasaca. Nije bilo povrijeđenih, a prouzrokovana je manja materijalna šteta.

JAK VJETAR

Tokom protekle noći zabilježeni su jaki udari vjetra. Operativni centri civilne zaštite za sada nisu zaprimili dojave  o štetama uzrokovanih udarima vjetra.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je tehničku intervenciju u naselju Obala, gdje je stablo palo na stambeni objekat. Izvršeno je isključenje električne energije, te date dalje upute stanarima. Nije bilo povrijeđenih, a prouzrokovana je materijalna šteta na objektu.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča u FBiH. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građana da je u naselju Ustikolina pronađena  jedana  ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je preuzeo navedeno sredstvo.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog vjetra koji je zahvatio Kanton bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napajanja električnom energijom  su: u općini Bosanska Krupa 10 kV dalekovod Jesenica, u općini Cazin 10 kV dalekovod Vrelo-Mokreš i u općini Bosanski Petrovac 20 kV dalekovod Bukovača.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Zbog kvara na mreži od 00:34 sati bez napajanja el. energijom su sela: Mirke, Čehari, Heldišće i Bukov Pod.

Općina Konjic.  Zbog kvara  na mreži od 00:11 sati bez napajanja el. energijom su sela: Dubočani, Prebilje, Grušća,Osoje,Dudle, Kašići.

Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

Srednjobosanski kanton

Zbog jakog vjetra protekle noći  u Jajcu, dolazilo je do prekida u napajanju el.energije u pojedinim naseljima. Također, u MZ Torlakovac, općina Donji Vakuf, evidentiran nestanak el.energije u noćnim satima.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 10.12.2017. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, te  kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetu Kalesija ne može ocijeniti.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog očekivanih jačih udara vjetra, za danas je  izdao Narandžasti  meteoalarm na cijelom području Bosne i Hercegovine. Očekivani udari vjetra do 90 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE