Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.12.2017.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJ

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je

–   Bosanski Brod ——————————- 308 cm (normalno stanje), jučer 341 cm,

–   Bosanski Šamac —————————- 142 cm (normalno stanje), jučer 172 cm, 

–   Orašje —————————————— 483 cm (normalno stanje), jučer 421 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,12 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme viši je za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Lukavac, u mjestu Babići, naselje Alići, imali su intervenciju na gašenju požara koji je izbio na krovu privatnog stambenom objekta, uslijed eksplozije dimnjaka. Požar je lokalizovan i ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Konjic, imali su intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio dimnjak u zgradi, u naselju Prkanj.

Tehnička intervencija

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tehničku intervenciju od 15:25 do 17:40 sati, gdje su vršili ispumpavanje vode iz podruma,  u ul. Husnije Repca.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju u naselju Obala, gdje je stablo palo na kuću, usljed čega je urušen krov i dio zida na kući.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo, imala je intervencije na gašenju požara, i to: 

– od 18:01 sati, gdje je došlo do požara na kući u ul. Humska br. 90., naselje Pofalići, općina Novo Sarajevo. U intervenciji gašenja požara učestvovalo je osam vatrogasnih vozila i 29 ljudi. Požar je lokalizovan u 18:43 sati, a ugašen u 23:25 sati. U navedenom požaru, jedno lice smrtno je stradalo, te

– od 19:43 sati, gdje je došlo do požara u kući, u naselju Kamenica, općina Ilijaš. U intervenciji su učestvovala tri vatrogasna vozila i osam ljudi. Požar je ugašen u 20:26 sati, povriđenih lica nije bilo.

Na zahtjev Policijske stanice Novo Sarajevo, a po nalogu dežurnog tužioca, došlo je do angažovanja jedinice Gorske službe spašavanja, na izvlaćenju tjela nastradalog lica u požaru. Pripadnici GSS-a, su pomenutu intervenciju po nalogu izvršili.

PROHODNOST PUTEVA – MRAZ, POLEDICA, MAGLA

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao bez zastoja po mokrim i klizavim kolovozima, na kojima zbog niskih temperatura dolazi do stvaranja poledice. 

U gradu Bihaću količina padavina iznosila je 11 l/m2, a visina snijega iznosi 22 cm.

Tuzlanski kanton

Svi putevi na području TK-a su prohodni.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija bez zastoja na svim putnim pravcima usporeno zbog poledice i ugaženog snijega.

Na pojedinim dionicama preko planinskih prevoja, za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca. Zbog radova na čišćenju puteva na planinskim prevojima, moguće su povremene obustave saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Otežano i usporeno saobraća se i na ostalim dionicama, a posebno u višim predjelima.  

Vidljivost je zbog magle smanjena na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Kakanj.

Niske temperature doprinose formiranju poledice, a poseban oprez se savjetuje na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Srednjobosanski kanton

Zbog sniježnih padavina saobraćaj se na području Kantona, odvija otežano po mokrom i klizavom kolovozu, što se posebno odnosi na putni pravac Novi Travnik – Bugojno.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog niskih jutarnjih temperatura upozoravamo vozače na mjestimičnu poledicu na cestama u gorju, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Visina snijega (07:00 sati): Ivan Sedlo: 32 cm.

Količina padavina u protekla 24 sata: Mostar 14  l/m2 , Ivan Sedlo  33  l/m2 .

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Usljed jakog vjetra i snježnih padavina, van napona su u gradu Cazinu dio 10 kV dalekovoda Podgredina, te u općini Bosanska Krupa dio 10 kV dalekovoda Jasenica.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, dva puta sedmično.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Upozorenje na jake-olujne, ponegdje i orkanske udare juga je i dalje na snazi!!!

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za područja Unsko-sanskog i Kantona 10., zbog udara vjetra od 60 do 80 km/h, te Tuzlanskog kantona i dijela Zeničko-dobojskog kantona, zbog udara vjetra od 60 do 90 km/h..

Na snazi je i Žuti nivo upozorenja na udare vjetra od 40 do 50 km/h, za područja Kantona Sarajevo, Posavskog i Bosansko-podrinjskog kantona, te 40 do 60km/h, za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona.

I za niske temperature za područja Bosansko–podrinjskog kantona i Posavskog kantona do – 8°C,

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 90; Ivan Sedlo, Srebrenica 32; Sokolac 26; Tuzla 24; Gradačac 23; Bihać, Mrkonjić Grad 22; Sarajevo-Bjelave 20; Jajce 18; Bugojno 17; Rudo, Sanski Most 14; Višegrad 13; Gacko 12; Doboj 11; Zvornik 10; Banja Luka 9; Bosanski Novi, Livno, Prijedor 8; Bijeljina 7.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE