FUCZ transportovat će humanitarnu pomoć Vlade FBiH Republici Albaniji koju su nedavno pogodile katastrofalne poplave 

Ovakvu odluku Federalna vlada je donijela nakon što je usvojila informaciju o zahtjevu za međunarodnu pomoć Republici Albaniji, pošto su početkom decembra 2017. godine obilne kiše izazvale poplave u centralnom i južnom dijelu Republike Albanije što je uzrokovalo velike materijalne štete. Prema preliminarnim procjenama, poplavljeno je više od 15.000 hektara zemljišta, 4.715 zgrada, 41 preduzeće, 127 cesta, 177 škola, 78 mostova, 30 stanica za vodosnabdijevanje, 11 brana, 26 elektrostanica, 29 nasipa i jedna stanica za pumpanje vode.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj sjednici donijela Odluku da, povodom zahtjeva za pružanje međunarodne humanitarne pomoći Republici Albaniji, iz svojih robnih rezervi dodijeli 25 tona merkantilnog kukuruza u zrnu i 25 tona pšenice u zrnu.
Za transport ove humanitarne pomoći zadužena je Federalna uprava civilne zaštite i to uz pomoć nadležnih državnih institucija Bosne i Hercegovine i propisanih procedura primanja/upućivanja međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju shodno potpisanom Memorandumu o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Albanije o upravljanju u slučaju nesreća potpisanog 2013. godine.

Vlada FBiH je posebnim zaključkom dala saglasnost da, za pokriće transportnih troškova, iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2017. godinu bude izdvojeno 20.000 KM. Za realizaciju ove Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Federalna direkcija robnih rezervi i Federalna uprava civilne zaštite.

Ovakvu odluku Federalna vlada je donijela nakon što je usvojila informaciju o zahtjevu za međunarodnu pomoć Republici Albaniji. Naime, početkom decembra 2017. godine obilne kiše su izazvale poplave u centralnom i južnom dijelu Republike Albanije što je uzrokovalo velike materijalne štete. Prema preliminarnim procjenama, poplavljeno je više od 15.000 hektara zemljišta, 4.715 zgrada, 41 preduzeće, 127 cesta, 177 škola, 78 mostova, 30 stanica za vodosnabdijevanje, 11 brana, 26 elektrostanica, 29 nasipa i jedna stanica za pumpanje vode.

Inače, Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) je 4.12.2017. godine Ministarstvu sigurnosti BiH dostavio zahtjev za međunarodnu pomoć Albaniji, te ga dva dana poslije toga, putem Operativnog centra BiH, proslijedilo Operativnom centru FUCZ.

Nakon ove Odluke Vlade FBiH Tim FUCZ sastavljen od pripadnika iz Sarajeva i Livna (dva šlepera i dva vozila) odmah je krenuo u pripremu ove humanitarne misije, a na put za Tiranu, gdje će biti uručena ova pomoć, kreću vrlo brzo čim budu završene administrativne i carinske procedure.