Pripadnici FUCZ učestvovali na petodnevnoj obuci tim lidera, zamjenika tim lidera i oficira za vezu za spašavanje na vodi

Pripadnici FUCZ učestvovali na petodnevnoj obuci tim lidera, zamjenika tim lidera i oficira za vezu za spašavanje na vodi

Od 3. do 8. aprila 2016. godine na Bledu u Sloveniji održana je “Obuka rukovodećeg kadra u multinacionalnim ili višenacionalnim modulima civilne zaštite za spašavanje na vodi – IPA FLOODS LOT 1” tim lidera, zamjenika tim lidera i oficira za vezu za spašavanje na vodi. U radnoj grupi su učestvovala 24 predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Crne Gora, Srbije i Turske. Treneri za ovu radnu grupu su bili iz Italije i Slovenije, dok su prestavnici IPA Floods osoblja bili iz Italije.

Tim/struktura modula i organizacija, oprema koja se koristi, sigurnost i zaštita, kodeks ponašanja, operativne procedure, komunikacije i mediji, razmjena znanja i iskustva o reagovanju u uslovima prirodnih katastrofa (poplave) te saradnja država u aktivnostima planiranja i procjenjivanja spašavanja na vodi, bile su teme o kojima se raspravljalo.

Prvi i drugi dan radne bili su kombinovanog tipa – predavanja i prezentacije, treći dan je izvedena pokazna vježba na rijeci sa čamcima, dok se četvrti i peti dan sastojao u rješavanju određenih supozicija po modulima kao grupni rad četiri zemlje (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija).

Jedna vrsta pokazne vježbe je bila u slučaju poplave u Ljubljani pa je svaki modul imao svoj zadatak sta da radi i kako da postupa u takvim situacijama.

Ovim treningom (obukom), učesnici, pripadnici FUCZ, stekli su nova znanja i iskustva, kao i nove informacije i saznanja i oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi, te informacije o tehnološkim dostignućima iz oblasti vodenih aktivnosti.
Planirani nastavak ovih aktivnosti je u maju ove godine, kada će u Podgorici (Crna Gora) biti održan trening za spašavanje na vodi na kojem će biti predstavnici FUCZ.

Federalnu upravu civilne zaštite predstavljala su tri člana, i to: Suad Baljak, tim lider, Denis Prazina, zamjenik tim lidera i Jasminko Ibraković, oficir za vezu.

{loadposition 2016-04-11}