Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.08.2017.godine, do 10:00 sati

POTRESI – ZEMLJOTRESI

Hercegovačko-neretvanski kanton/Zapadno-hercegovački kanton

Prema podacima iz Euro-mediteranskog seizmološkog centra, jutros u 06:02 sati, s epicentrom između Čitluka i Mostara, potres jačine 4,0 po Richteru, potresao je područje Hercegovine i Dalmacije. Druga dva potresa, manjeg inteziteta, bila u 06:09 i 06:14 sati. Nema informacija sa terena o materijalnim štetama.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Na  lokalitetu Ruišta i dalje je aktivan šumski požar, a pojačan vjetar nepovoljno je uticao na razvoj i smjer požara, pa je u toku noći bilo akcija gašenja od strane pripadnika PVP-e Mostar i DVD-e Ruišta, u blizini stambenih objekata, u cilju zaštite istih, tako da kuće trenutno nisu ugrožene. Drugi krak požara, koji se širi u pravcu Zijemalja, a pokušavaju ga gasiti pripadnici Šumarstva “Srednje-Neretvanskog”, teren je miniran i nepristupačan, što znatno otežava gašenje istog. Također, od zamjenika Zapovjednika PVJa- Mostara, ponovo smo dobili informaciju, da bi helikopter OS BiH, u toku današnjeg popodneva, trebao ponovo pružiti pomoć u gašenju požara na području Ruišta.

 • Šumski požar na lokalitetu Čvrsnice i Drežnice-Batačke Lazine, i dalje je aktivan, gdje gori šuma munike i bukve. Prema informacijama od nadležnih iz PVJ-a Mostara, teren je miniran i nepristupačan, usljed čega je otežano gašenje požara i stavljanje pod kontrolu istog. Također, pripadnici PVJ-a Mostara, će i dalje vršiti nadzor i praćenje požarišta na tom području.

Pripadnici vatrogasne jedinice grada Mostara, imali su još intervencija, i to:

– od 12:25 do 13:30 sati, u Južnom logoru, gdje je gorjela trava,

– od 20:25 do 21:10 sati, u Kosoru, gdje je gorjela trava, te

– od 23:30 do 23:50 sati, u ul.Blajburških žrtava, gdje su gorjeli trava i borovi.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je slijedeće intervencije:

– od 10:45 do 11:40 sati, na Modriču, gdje je gorjela šuma,

– od 11:00 do 11:45 sati, u Domanovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:30 do 15:40 sati, na Svitavi, gdje je gorjela trava i šuma,

– od 14:40 do 15:20 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:40 do 18:40 sati, na Jasenici, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 17:25 do 17:45 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Konjic, imali su intervenciju od 13:05 do 14:25 sati, u mjestu Bradina, na lokalitetu Stari put, za Ivan Sedlo, gdje su gorjeli trava i šipražje. Opožarena površina iznosila je cca dva dunuma.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije, i to:

 • od 08:25 do 09:30 sati, u Ograđeniku, gdje je gorjela trava, otpad i nisko rastinje, te
 • od 09:15 do 10:30 sati, u Vidovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor/Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor/Rama imala je dvije intervencije, i to:

 • od 15:00 do 17:00 sati, u selu Orašac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • od 20:00 do 22:30 sati, u blizini sela Orašac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje.  Požar na Čvrsnici, i dalje je aktivan, gori na nepristupačnom terenu. Vatrogasci su na terenu i dežuraju.

– U Cerovim Docima, općina Posušje, požar je i dalje aktivan, gori na nepristupačnom terenu. I na ovom požarištu vatrogasci dežuraju.

Općina Ljubuški.  U toku vikenda, vatrogasci iz Ljubuškog su, na lokalitetima Miletina, od 15:55 do 16:45 sati, te u Humcu od 20:35 do 21:15 sati, gasili požare, gdje je gorjela  trava i nisko rastinje.

Kanton 10.

Općina Drvar. Prema dobivenoj informaciji iz Općinske službe civilne zaštite Drvar, obaviješteni smo da je stanje na požarištima na području te općine, zbog visokih temperatura, nepristupačnog i  miniranog terena,  i dalje nepovoljno.

– Na požarištu Jadovnik, gori visoka šuma, teren je nepristupačan i zagađen je minama, ovo područje je vodo zaštitno. Nemoguće je gašenje kopnenim snagama.

– Požar koji je na platou Podovi, najintezivniji je i trenutno ga gasi helikopter OS BiH, jer požar prijeti da zahvati visoku šumu zbog približavanja vatrene fronte naseljenim mjestima Kamenica i Bosići.

– Požar koji dolazi iz općine Bosansko Grahovo, u predjelu lokaliteta Resanovaca, koji prelazi u općinu Drvar, također je velik i u kojem gori visoka šuma.

 • Požarna fronta duga je oko 50 kilometara.
 • Helikopter OS Bosne i Hercegovine i dalje je potreban na požarištu.

Općina Kupres. Požari su i dalje aktivni, a gase ih djelatnici DVD-e Kupres.

Općina Livno. Dana 27.08.2017.godine, u općini Livno, došlo je do više prostornih požara, i to :

– u 13.25.sati, u selu Čuklić, gdje je gorjela veća površina trave i strništa. Ovaj požar su ugasili djelatnici VD-a Livno,

– u selu Čakori, gdje je došlo do većeg požara u kojem je gorjela trava. Ovaj požar zahvatio je jednu traktorsku prikolicu i složenu građu i dasku za kuću, koji su izgorjeli. Djelatnici VD-e Livno, spriječili su širenje požara na kuće i gospodarske objekte. Požar je ugašen,

–  u 17.20.sati, u selu Grborezi, došlo je do požara u kojem je gorjela trava, nisko rastinje i strnjika, na njivama. Pripadnici DVD-a Livno, spriječili su širenje požara, i ugasili ga oko 21:10 sati.

Općina Tomislavgrad. Požar na predjelu Pakline, trenutno gase pripadnici VD-e Tomislavgrada,  pripadnici OpSlCZ Tomislavgrada, i radnici Šumarije, oko 100 gasitelja. Požar je trenutno stavljen pod nadzor, i dalje se razmatra potreba za helikopterom.

Općina Bosansko Grahovo. Dana 27.08. 2017.godine, u požaru koji je izbio u selu Bastasi, izgorjela je štala u kojoj bilo 400 bala sijena. Pričinjena je velika materijalna šteta.

– Požar otvorenog prostora na području Međugorje-Staretina, i dalje je aktivan. Gori suha trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je jednu veću intervenciju, dana 26.08.2017. godine, u 13:28 sati, kada je primljena dojava, da je u reonu Bijambare, općina Ilijaš, došlo do požara na automobilu, požar je osim automobila  zahvatio i travu i nisko rastinje u okolini, ali blagovremenom intervencijom spriječeno je njegovo daljnje širenje. U 17:50 sati, požar je ugašen. U gašenju požara učestvovalo je trinaest vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila, povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Također, u izvještajnom periodu, imali su i 22 manje intervencije, od čega: 11 na gašenju zapaljenog niskog rastinja i trave, tri na gašenju zapaljenog otpada, jednu na gašenju zapaljenih guma, jednu na gašenju zapaljenih el. instalacija, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju zapaljenog sijena, te jednu tehničku i dva obezbjeđenja.

Samo u posljednja 24 sata PVJ-a Kantona Sarajevo imala je 11 manjih intervencija, od čega: sedam na gašenju niskog rastinja i trave, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog sijena, te jednu  tehničku intervenciju.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Zenica, imali su intervencije, na lokalitetima: Ušće, Zmajevac, Gradište, Blatuša (petlja) i Tetovo-Banlozi, gdje je gorjelo veće područje suhe trave i niskog rastinja. Požari su ugašeni.

Također, imali su intervencije u ulici Mejdandžik, na otvaranja blindiranih vrata, te u ul. I Zeničke brigade 3B, na gašenju manjeg požara u stanu. Požar je ugašen.

Općina Zavidovići. Tokom vikenda, Općinska vatrogasna jedinica intervenisala je u pet navrata, i to:

– u mjestu Žišci, na gašenju požara niskog rastinja,

– u mjestu Krš – Ribnica, na gašenju požara niskog rastinja i šume, gdje je gašenje  otežano zbog miniranog terena,

– u naselju Sutjeska, gasili su požar niskog rastinja,

– u mjestu Džebe, učestvovali su na gašenju požara niskog rastinja, gdje je uzrok požara  nepažnja grupe građana, koji su čistili seosko groblje i time uzrokovali požar, koji se proširio na obližnji voćnjak, koji je pretpio veću štetu, te

– ponovno na lokalitetu Krš – Ribnica, na gašenju požara niskog rastinja i šume, gdje je gašenje požara otežano, zbog miniranog terena.

Požari su ugašeni.

Na području općine trenutno nema aktivnih požara.

Općina Žepče. U mjetu Goliješnica, intervencija vatrogasaca na gašenju požara otpadnog materijala, na parking prostoru, koji je imao tendenciju proširenja na obližnju šumu. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Požar trave i niskog rastinja u mjestima: Hrasnice i Koprivnica, kao i požar šume, u mjestu Pope. Svi požari od strane vatrogasaca su ugašeni.

Općina Visoko. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Visoko imali su intervencije:

– u mjestu Luke, gdje je bila lažna dojava o požaru u podrumskim prostorijama,

– u krugu preduzeća „Gradska groblja“ Visoko, intervencija vatrogasaca na gašenju požara niskog rastinja i čempresa zahvaćenih požarom. Požar je ugašen.

– U mjestu Prhinje, intervencija vatrogasaca na gašenju požara na tzv. “Divljoj deponiji“, uz prijetnju da se proširi na obližnju šumu. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla.  Pripadnici vatrogasne jedinice grada Tuzla, imala su intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela deponija smeća, u naselju Ravna Trešnja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac.  Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Koksara. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice: Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Đurđevik, opožareno cca 1 ha, te u ul. Omladinskih Radnih Brigada, opožareno cca 0,1ha. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Bihaća imala je šest intervencija, ito:

 • od 14:23 do 14:47 sati, u ul. Hasan paše Predojevića, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
 • od 14:47 do 16:25 sati, u mjestu Kamenica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
 • od 15:01 do 19:06 sati, mjesto Lipa, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
 • od 17:11 do 18:05 sati, u ul. Barani, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
 • od 18:17 do 19:12 sati, u mjestu Pokojske Majine, gdje je gorio otpad. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, te
 • od 20:00 do 21:00 sati, ul. Barani, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica Bos. Petrovac, imalaje  intervenciju od 12:25 do 19:45 sati, u mjestu Vrtoče, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Bosanska Krupa imali su dvije intervencije, i to:

 • od 11:55 do 12:40 sati, u ul. Prvomajska, gdje je došlo do požara gdje je gorjela kuća i sijeno. Pričinjena je manja materijalna šteta, gdje je izgorjelo oko 5m2 krova, i 10-ak bala sijena. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom i četiri mještanina, te
 • od 13:50 do 19:20 sati, požar trave i niskog rastinja, u mjestu Prokop. Nije intervenisano zbog nepristupačnosti i miniranog terena. Požar se prati i nadgleda.

Općina Cazin. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Cazin, imali su dvije intervencije:

– od 12:09 do 12:53 sati, u mjestu Mutnik, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, te

– od 13:06 do 13:58 sati, u mjestu Kapići, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Travnik, imali su intervencije.

– na lokalitetu Višnjevo, gdje je gorjela visoka šuma. Požar je ugašen.

– na lokalitetu Peševići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

– na lokalitetu Kalibunar, gdje je gorjelo 50 m² trave i niskog rastinja. Požar je ugašen.

– na lokalitetu Bojna, gdje je gorjela divlja deponija. Požar je ugašen.

– na lokalitetu Goleš, gdje su gorjele posječene grane i trava. Požar je ugašen.

Općina Gornji Vakuf/Uskoplje. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Gornji Vakuf/Uskoplje, imali su  intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Cvrče, gdje je u popodnevnim satima uz angažman vatrogasne jedinice, radnika šumarije i mještana, požar ugašen. Međutim, u noćnim satima oko 23:00 sati, požar se ponovo aktivirao i zaprijetio naselju Borova Ravan. Uz aganžman vatrogasne jedinice i mještana, požar je ugašen, u ranim jutarnjim satima.

Općina Jajce. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Jajce, imali su intervencije:

–  na lokalitetu Crvenih stijena, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

– na  lokalitetu, naselje Vrbic, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Novi Travnik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Novi Travnik, imali su intervencije:

– na lokalitetu Gradsko groblje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

– na području Trenica, iznad benzinske pumpe T-Dizel, lokalitet Vilenica, gdje je došlo do zapaljenja šume. Požar je ugašen.

Općina Busovača. Vatrogasci DVD-e Busovača, imali  su intervencije:

– na lokalitetu Babjaku, gdje je gorjela deponija otpada. Požar je ugašen.

– na lokalitetu Bojišće, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasci DVD-e Bugojno imali su  intervenciju u gradu, Bugojno, gdje je gorjelo  putničko vozilo. Požar je ugašen, a pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-e Stari Vitez imali su intervencije:

 • na lokalitetu Sadovače, gdje je gorijela šikara i nisko rastinje. Požar je ugašen.
 • na lokalitetu Donja Večeriska, gdje su gorjeli otpad i gume. Požar se proširio na suhu travu i nisko rastinje.

– na lokalitetu Pirići, gdje su gorjeli šikara i nisko rastinje, te

– intervencija vatrogasaca DVD-e Vitez, na gašenju požara u mjestu Divjak, lokalitet  Brizjak, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen, i

– drugu intervenciju na gašenju požara, u mjestu Ahmići-Pirići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požari su ugašeni.

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj, sistem Kraševo i dalje je na snazi Odluka o I stepenu redukcije.

Općina Olovo. Na području općine Olovo pod redukcijom u vodosnabdijevanju su MZ-e: Dolovi  i  Kruševo.

Općine Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice Žepča i Zavidovića, i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda, obzirom da su izvorišta presušila, zbog velike suše.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez i DVD-e Vitez, i dalje vrše odvoz pitke vode u MZ Bukve, naseljena mjesta Putkovići, Nadioci i Bukve, po programu odvoza vode.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Od 12:00 do 12:20 sati, od strane vtrogasaca vršena je dostava pitke vode za naseljeno mjesto Maciće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Na lokalitetu Urija, pronađen je nepoznat NUS.

Općina Donji Vakuf. Na lokalitetu Semešnica, također je pronađen nepoznat NUS.

Općina Travnik. Na lokalitetu Pačavre Goleš, pronađen je jedan tromblon.

O svim primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, te „A“ Tim Busovača.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju dana, 27.08.2017. godine, u 16:27 sati, od PS Ilijaš, da je na lokalitetu Misoče pronađen jedan NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH, sa maksimalnom tempreturom do 38°C.

U kantonima Federacije BiH, izuzev Hercegovačko-neretvanskog, očekuje se grmljavina do 29.08.2017.godine, do 00:59 sati.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE