Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.08.2017.godine, do 10:00 sati

POTRESI – ZEMLJOTRESI

Hercegovačko-neretvanski kanton

U 14:37 sati, registrovan slabiji potres magnitude 2.4  Richtera, 10 km sjeverno od Čitluka.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Na lokalitetu Ruišta i dalje je aktivan šumski požar. Pripadnici PVJ Mostar,  DVD Ruišta i Šumarstva “Srednje-Neretvanskog” vrše stalni nadzor i dežurstvo na požarnim linijama. Trenutno  nema ugroženih objekata.

 • Tokom dana požar se proširio i ušao u područje Vilinog klanca, gdje minirana i nepristupačna područja otežavaju gašenje.
 • Šumski požar na lokalitetu Čvrsnice i Drežnice (ispod Križeva) je i dalje aktivan. Prema informacijama od nadležnih iz PVJ Mostar na spomenutim lokalitetima nema ugroženih stambenih objekata, te da miniran i nepristupačan teren otežava gašenje požara i stavljanje pod kontrolu istog. Pripadnici PVJ Mostar će i dalje vršiti nadzor i praćenje požarišta na tom području.
 • U popodnevnim satima na požarištu je padala kiša, ali zbog guste magle i dima na Čvrsnici, ne može se odrediti tačno stanje.
 • U 07:50 sati, doznajemo od šumara H. Balića, da je na požarištu Čvrsnica i Drežnica noćas bilo malo kiše i da je stanje puno bolje. Zbog magle i dima nema mogućnosti da vidi pravo stanje.

Vatrogasci su gasili i sljedeće požare:

 • od 08:15 do 17:00 sati, u Drežnici, gdje je gorjelo rastinje,
 • od 14:00 do 15:00 sati, u naselju Bakijina Luka, gdje je gorjelo rastinje,
 • od 15:00 do 16:30 sati, u Blagaju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 20:05 do 21:00 sati, u Ilićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 22:15 do 23:30 sati, u Južnom Logoru, gdje je gorjela trava,
 • od 02:52 do 03:05 sati, u Sjevernom Logoru, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina. PVJ-a Čapljina imala je slijedeće intervencije:

– od 12:30 do 13:05 sati, na Poligonu- Grabovine, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:05 do 14:10 sati, u Trebižatu, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:40 do 20:25 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica imala je tri intervencije:

 • od 08:05 do 09:30 sati, u Čitluk polju, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i dio vinograda,
 • od 09:55 do 10:45 sati, u mjestu V.Ograđenik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 13:50 do 15:05 sati, u mjestu V. Ograđenik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Općina Prozor/Rama. Vatrogasna jedinica imala je dvije intervencije:
 • od 12:00 do 14:30 sati, u selu Ripci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 16:00 do 17:30 sati, u blizini tvornice „UNIS“ u gradu Prozoru, gdje je gorjela trava i rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Požar na Čvrsnici je pogašen, ali se vrši nadgledanje požarišta.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 11:00 do 17:30 sati, u Sovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.
 • od 20:00 do 21:30 sati, u Sovićima, gdje je gorjela trava u polju. Požar su osim vatrogasaca gasili mještani i djelatnici firme “Signalizacija”.

Kanton 10

Općina Drvar. Prema informacijama iz Općinske službe civilne zaštite  Drvar  požar na području planina Jadovik ja i dalje aktivan, ali smanjenog inteziteta zbog kiše koja je pala tokom jučerašnjeg dana i noći.

Općina Kupres. Požari između Kupresa i Glamoča na planini Kuljača su pod kontrolom.

Grad Livno. Prema informaciji iz MUP-a Livno, dana 28.08. 2017.godine u 14:00 sati, između mjesta Guber i Zabrišće,  jedna osoba je vršila paljenje suhe trave, nakon čega se udaljila sa mjesta događeja. Identitet poznat MUP-u.

Općina Tomislavgrad. Požar na predjelu Paklina oko naselja Baljci  je lokalizovan i pod kontrolom Vatrogasnog društva Tomislavgrad i Šumarije Tomislavgrad.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju suhe trave i niskog rastinja.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Zenica, imali su intervenciju u ulici Kamberovića Čikma, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Visoko. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Visoko imali su intervencije u naselju Dahirovac, gdje su gasili požar u podrumu zgrade, te u Čekrčićima, gdje je gorjeo pomoćni objekat.

Općina Maglaj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Maglaj imali su intervenciju na gašenju šumskog požara u MZ Krsno polje. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju u  mjestu Potok Mahala, gdje je gorjeo pomoćni objekat. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica Bos. Petrovac, imala je  intervenciju od 12:25 do 14:00 sati, u mjestu Bjelaj, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

Posavski kanton

Općina Orašje. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Orašje imali su tri intervencije, i to:

 • u Bukovoj Gredi, gdje je gorjelo strnjište i niska trava. Na intervenciju je izašao DVD Tolisa s dva vatrogasca. Požar je ugašen.
 • u naselju Guzinovci, gdje je gorjelo drveće i trava. Na intervenciju je izašao DVD Tolisa. Požar je ugašen.
 • na putu prema Špionjacima, gorjela je vikendica. Uzrok požara nastao je od plinske boce. Na intervenciju je izašao DVD Tolisa. U gašenju su pomagali i mještani. Požar je ugašen.

Općina Domaljevac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Domaljevac imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Brvnik, gdje je gorjeo otpad u blizini naselja koji je prijetio kućama. Na intervenciju je izašao DVD Tolisa s dva vatrogasca.  Požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Jajce, imali su intervenciju na gašenju požara u reonu naselja Vinac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Općine Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice Žepča i Zavidovića, i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda, obzirom da su izvorišta presušila, zbog velike suše.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez vrši  odvoz pitke vode u MZ Ahmiće, sa istakanjem u   rezervoar jedan puta sedmično po programu odvoza pitke vode.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Od 11:00 do 12:20 sati, od strane vatrogasaca vršena je dostava pitke vode za naseljeno mjesto Maciće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dojavu  od strane Općinske civilne zaštite Konjic u 10:45 sati, o pronalasku ručne bombe. O primljenoj prijavi obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, te „A“ Tim Mostar.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Općinske služba civilne zaštite Cazin dostavila je prijavu o pronalasku NUS-a Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite da se u mjestu Stijena nalazi ručna bomba. O primljenoj prijavi obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, te „A“ Tim Bihać.

Tuzlanski kanton

 • „A“ tim za uklanjanje NUS-a angažovan je na području općine Ustiprača.
 • „B“ tim za deminiranje FUCZ/KUCZ nastavio je proces deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3.“ na području općine Banovići.
 • „B“ timovi za deminiranje FUCZ Žepče i Orašje nastavili su proces deminiranja „Rožanj-Jelica“ na području općine Sapna.
 • Mašinski tim FUCZ nastavio je proces deminiranja na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“, na području općine Kalesija.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla zaprimio je prijave NUS-a i to:

 • od Općinske službe civilne zaštite Radi se o ROB…. Kom- 1,
 • od Općinske službe civilne zaštite Radi se o granat od zolje ili RPG-a,
 • Gradske službe civilne zaštite Tuzla. Radi se o ROB….. Kom-1.

O primljenoj prijavama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana, 28.08.2017.godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u selu Šemihova, MZ Kraboriš, „A“ tim je izašao na lice mjesta gdje su preuzeli jednu ručnu bombu.

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Na lokalitetu Kiseljak-Hercezi, pronađen je nepoznat NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, te „A“ Tim Busovača.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Od PU Š.Brijeg primljena je obavijest da je u Policijsku upravu, građanin predao jednu ručnu granatu i 23 komada municije za tromblon. O primljenoj dojavi obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Stari Grad, o pronalasku više komada ručnih bombi. Bombe su pronađene u ulici Bakije sokak br. 93. Informacija o pronalasku ubojnih sredstava je prenesena Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, čiji su pripadnici preuzeli ista.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Kantona 10 te Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog jakih udara vjetra te maksimalne temperature do 35°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE