Sažetak vanrednog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dan 28.08.2017.godine, do 19:00 sata

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.

I dalje su aktivni  šumski požari na planinama Čvrsnici i Prenju (Rujište).

Na  lokalitetu Rujišta i dalje je aktivan šumski požar, pripadnici PVJ-a Mostar,  DVD-e Rujišta i Šumarstva “Srednje-Neretvljanskog”, vrše stalni nadzor i dežurstvo, na požarnim linijama, a u cilju zaštite objekata i sprječavanju širenja istog. Trenutno  nema ugroženih objekata. Također, tokom dana požar se proširio i ušao u područje Vilinog klanca, gdje su minirana i nepristupačna područja, koja otežavaju gašenje istog. 

Šumski požar na lokalitetu Čvrsnice i Drežnice, ispod Križeva, i dalje je aktivan. Prema informacijama od nadležnih iz PVJ-a Mostar, na pomenutim lokalitetima nema ugroženih stambenih objekata, te da miniran i nepristupačan teren otežava gašenje požara i stavljanje pod kontrolu istog. Također, pripadnici PVJ-a Mostar će i dalje vršiti nadzor i praćenje požarišta na tom području. 

Jako slaba kiša padala u Mostaru oko 16:00 sati,  ukupno oko 5 minuta. 

Zamjenik zapovjednika PVJ-a Mostar, gosp. D. Velagić, izvjestio je Operativni centar CZ-e Mostar, oko 17:30 sati, da na požarištu Rujišta, nije bilo kiše, i da je trenutno stanje  bez većih promjena. Pripadnici PVJ-a Mostara, aktivno prate stanje na terenu.  

Dežurni PVJ-a Mostar, oko 18:00 sati, obavijestio je Operativni centar CZ-e Mostar, da se jedna ekipa vratila sa požarišta iz G. Drežnice, gdje je padala jača kiša. Trenutno je na Čvrsnici gusta magla i oblačnost, pa se ne može odrediti pravo stanje požarišta, na terenu.

Kanton 10.
Općina Drvar. Prema dobivenim informacijama iz OpSlCZ-e Drvar, svi požari na području općine i dalje su aktivni. Požar je gasio helikopter OS Bosne i Hercegovine. Na terenu su i pripadnici OpSlCZ-e Drvar, i djelatnici šumarije Drvar.

Općina Tomislavgrad. Požar na predjelu Paklina i dalje je aktivan, gase ga VD-e iz Tomislavgrada i Šumarije Tomislavgrad. 
Očekuje se i aktivnosti helikoptera OS Bosne i Hercegovine.

Općina Kupres. Požar između Kupresa i Glamoča, na planini Kujača, i dalje je aktivan.
OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE