U Trebinju uručena oprema i vozila vatrogasnim jedinicama za 11 općina u BiH i održan sastanak o problemima i izazovima u gašenju požara

Radi se o IPA projektu “Prekogranična saradnja u oblasti zaštite od požara i vatrogastva” BiH i Crne Gore koji su realizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i INZA Sarajevo. Ukupna vrijednost ovog projekta Evropske unije za BiH, koji je uključivao i obuke vatrogasaca, bio je oko 200.000 eura. Jedan od takvih projekata je jučer finaliziran podjelom opreme za vatrogasne jedinice u Mostaru, Trebinju, Čajniču, Foči, Gacku, Bileći, Konjicu, Jablanici, Stocu i Neumu. Svaka jedinica je dobila po 18 kompleta uniformi, zaštitnih kaciga, zaštitnih rukavica, metlarica i naprtnjača za gašenje požara. Izvršena je i primopredaja dva terenska motorna vozila – donacije Ministarstva sigurnosti BiH općinama Stolac i Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite.

Na ovom sastanku predstavnika civilne zaštite, među kojima je bio i direktor FUCZ, Fahrudin Solak, sa Draganom Mektićom, ministrom sigurnosti BiH, zaključeno je da koordinacija i razmjena informacija treba biti na boljem nivou što je od izuzetne važnosti za efikasno djelovanje i gašenje požara kojima su ove godine ugrožene sve općine u Hercegovini.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovarao je jučer u Trebinju sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) te 11 općina i vatrogasnih jedinica o problemima i izazovima u gašenju požara.

Na ovom sastanku zaključeno je da koordinacija i razmjena informacija treba biti na boljem nivou što je od izuzetne važnosti za efikasno djelovanje i gašenje požara kojima su ove godine ugrožene sve općine u Hercegovini.

Rečeno je da vatrogasci i civilne zaštite iskažu potrebu za nabavku opreme koja je neophodna vatrogascima i civilnoj zaštiti, a koju bi Ministarstvo osiguralo putem projekata i međunarodnih partnera.

Upravo jedan od takvih projekata je i jučer finaliziran u Trebinju podjelom opreme za vatrogasne jedinice u Mostaru, Trebinju, Čajniču, Foči, Gacku, Bileći, Konjicu, Jablanici, Stocu i Neumu. Svaka jedinica je dobila po 18 kompleta uniformi, zaštitnih kaciga, zaštitnih rukavica, 27 metlarica i naprtnjača za gašenje požara.

Radi se o IPA projektu “Prekogranična saradnja u oblasti zaštite od požara i vatrogastva” Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a partneri iz Crne Gore su bili Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore – Direktorat za vanredne situacije i FORS Crne Gore (Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore). Ukupna vrijednost ovog projekta Evropske unije za BiH, koji je uključivao i obuke vatrogasaca, bio je oko 200.000 eura.

U Trebinju je jučer izvršena i primopredaja dva terenska motorna vozila – donacije Ministarstva sigurnosti BiH općinama Stolac i Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite.

Prisutnim se također obratio i direktor FUCZ Fahrudin Solak, osvrnuvši se i na trenutnu situaciju na požarištima i važnost donirane opreme za vatrogasce jer je donacija stigla u općine u kojima su požari najčešći.

Najavljeno je i da Ministarstvo provodi EU projekat kroz koji će entitetske civilne zaštite uskoro dobiti opremu za zaštitu i spašavanje vrijednu milion KM.