Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.02.2017.godine, do 10:00 sati

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj,  površinski kop Vrtlište:

Dana 25.02.2017. godine pripadnici civilne zaštite izvršili su obilazak terena lokacije klizišta rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtilište. Kako je došlo do padavina u toku prethodne noći na pomenutom klizištu, došlo je do natapanja istog, te povećanja akumulacije vještačkog jezera na rijeci Ribnici, usljed čega je došlo do prodiranja vode u tunel koji je u izgradnji za protok rijeke Ribnice i prelijevanja vode na izlazu iz tunela preko regionalne saobraćajnice Kakanj-Zenica, u mjestu Tičići. Pripadnici Policijske stanice Kakanj obezbijedili su saobraćajnice, kako autoput koridora V-c tako i regionalni put Kakanj-Zenica, u mjestu Tičići, da ako dođe do ugroženosti ovih dionica da se saobraćaj obustavi kako ne bi došlo do ugrožavanja ljudskih života. O ovim događajima su obaviješteni i predstavnici J.P. Autoceste da poduzmu odgovarajuće mjere da ne dođe do ugrožavanja učesnika u saobraćaju. Štab za spašavanje RMU je u stalnom zasijedanju i iznalaženju adekvatnih mjera kako ne bi došlo do ugrožavanja stanovništva i stambenih objekata koji su locirani u blizini klizišta i akumulacije vode nizvodno rijeke Ribnice.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 09:40 do 09:55 sati, u ulice Hrvatske mladeži. Gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:40 do 17:20 sati, na Domanovićima. Gorjela je šuma, trava i nisko rastinje,

– od 17:30 do 18:30 sati, u Lokvama, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je sedam intervencija, i to: pet na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju dimnjaka te jednu tehničku intervenciju.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 09:45 do10:52 sati, u mjestu Vedro Polje. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te

–  od 14:20 do 16:15 sati, u mjestu Izačić. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin je imala intervenciju u vremenu od

11:20 do 14:10 sati, u mjestu Ljubijankići. Gorjela je trava, nisko rastinje i šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije i to:

–  od 12:30 do 14:20 sati, u mjestu Gornji Kamengrad. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

–  od 13:50 do 15:00 sati, u mjestu Demiševci. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 17:22 do 18:00 sati, u mjestu Keserovića glavica. Gorjela je šuma i nisko rastinje.  Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica općine Kakanj  imala je  dvije intervencije, na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave.

Općina Žepče. Profesionalna vatrogasna  jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja. Požar je ugašen.

NESREĆA U RUDNIKU

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Dana 24.02.2017. godine, u vremenu od 07:00 do 08:00 sati, na pogonu Seperacije Čatići, općina Kakanj, došlo do povređivanja radnika S. N. ( rođ. 1969. godine) iz Kaknja, koji je u 08:10 sati, preminuo u KB Zenica usljed zadobivenih povreda. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja PS Kakanj, pod nadzorom Kantonalnog tužioca i Federalnog rudarskog inspektora.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Ocjena kvaliteta zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 24.02.2017. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živnice, dok se na lokalitetu mobilna Kladanj nije se mogao ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar Bihać primio je prijavu o pronalasku NUS-a u mjestu Spahićka Glavica. Radi se o projektilu, oznake M 79, koji je djelimično (oko 15 cm) iznad zemlje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite jučer su na lokalitetu Kamenice u općini Zavidovići uništili 60 eksplozivnih ubojitih sredstava pronađenih u napuštenoj pećini. Jučerašnja akcija Federalne uprave civilne zaštite sprovedena je uz podršku Gorske službe spašavanja općine Zavidovići i Civilne zaštite općine Zavidovići, koji su zajedničkim snagama po nepristupačnom terenu uspjeli sigurno premjestiti i uništiti 60komada raketa i tromblonskih mina. Pronađene su rakete za raketni bacač RPG 7, mine za ručni bacač i tromblonske mine koje su zbog nepristupačnog terena morale biti izmještene na mjesto uništavanja i na kraju su uspješno uništene. U jučerašnjoj akciji i nadgledanju terena učestvovali su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite iz Tuzle i Sarajeva, a asistenciju je pružila i Civilna zaštita općine Zavidovići, kao i OS BIH koje su bile u pripravnosti u slučaju MEDAVAC-a.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Vogošća, da su u naselju Ugorsko nalazi nepoznati NUS. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Zavidovići. Tim „A“ za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uništavanju NUS-a, na području općine Zavidovići.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE