Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.02.2017.godine, do 10:00 sati

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj,  površinski kop Vrtlište:

Stanje na klizištu rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište je nepromijenjeno. Uposlenici  RMU-Kakanj izvode radove na odvodnji vode iz akumuliranog jezera, kako ne bi došlo do većih posljedica po stambene objekte nizvodno uz rijeku Ribnicu, kao i radove na spajanju izlaza iz novosagrađenog tunela za protok rijeke Ribnice.

I dalje je zatvoren saobraćaj za područje Brnjica, Mramora i Subotinja, u mjestu Donji Kakanj, zbog klizanja jalovine sa površinskog kopa Vrtlište. Za pomenuta naselja otvorena je alternativna putna komunikacija.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Dretelju, kraj igrališta, gdje je gorjela livada.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara u Donjoj Jablanici, gdje je gorjelo nisko rastinje i borovina.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je veću intervenciju jutros u 07:32 sati, na adresi Zovik 138., općina Hadžići, gdje je došlo do požara u stambenoj kući. Na lice mjesta izašle su dvije ekipe sa dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 08:08 sati. Jedna starija muška osoba je stradala, pretpostavlja se od posljedica gušenja dimom i otrovnim plinovima.

Također, imali su i šest intervencija na gašenju trave i niskog rastinja, te jednu manju intervenciju u kući.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. U protekla 24 sata, DVD-e Gradačac imalo je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– na niskom rastinju, u naselju Vučkovci,

– na voćnjaku, u naselju Vučkovci,

– na niskom rastinju, u naselju Sarajevska.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju, kod željezničke stanice u Živinicama. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervencije na gašenju požara, i to :

– na niskom rastinju, u naselju Bokavići,

– na niskom rastinju, u naselju Puračić,

– na šumi i niskom rastinju, u naselju Turija,

Svi navedeni požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Vranovići i Gornja Lohinja. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervencije na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma u mjestima D. Moranjci-Čifluk i Čojluk. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Cerovi i Smajići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča. U naselju Filipovići oko 19,00 sati, došlo je do požara u pomoćnom objektu  (staja za smještaj stoke i alata, u vlasništvu Dugonjić Alije). O požaru Služba civilne zaštite obavještena je oko 20,00 sati, od dežurnog iz Policijske stanice Ustikolina. Dolaskom na lice mjesta konstatovano je da je objekat u potpunosti uništen. Poduzete su sve potrebne mjere da se požar ne proširi na okolno zemljište i šumsko područje. Lokacija na kojoj je došlo do pojave požara pripada entitetu RS-a. Na lice mjesta stigli su i predstavnici MUP-a RS-a, odnosno  Policijske stanice Foča (RS), koji su nakon prikupljenih informacija o uzroku i okolnostima nastanka požara pozvali pripadnike  vatrogasne jedinice iz Foče, da dodatno obezbjede lice mjesta, odnosno ugase ostatke požara, što je i učinjeno oko 22,00 sata.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 17:58 do 19:30 sati, u mjestu Zavalje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca s vozilom,

–  od 18:50 do 19:50 sati, u mjestu Jasika, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su

gasila dva vatrogasca s vozilom,

–  od 19:50 do 21:17 sati, u mjestu Gata-Poljane, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom,

–  od 00:41 do 02:00 sati, u mjestu Papari, gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju od 22:30 do 01:00 sati, u mjestu Brdarevac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasili pet vatrogasaca s vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin je imala tri intervencije, i to:

–   od 11:25 do 16:40 sati, u mjestu Kapići, zbog požara na kući. Požar su gasili tri vatrogasca s vozilom, uz dopunu vodom sa dvije cisterne i tri vatrogasca. Materijalna šteta je totalna,

–  od 18:45 do 19:35 sati, u mjestu Gnjilavac, gdje je gorjelo nisko rastinje. Poža su gasili četiri vatrogasca s vozilom,

–  od 19:17 do 21:15 sati, u mjestu Hatići-Šturlićka Platnica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar su gasili šest vatrogasaca s vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju od 16:05 do 19:30 sati, u mjestu Suvaja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini cca 1 ha. Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom i dva mještanina.

Općina sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 13:45 do 16:25 sati, u mjestu Kamengrad, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini cca 2 ha. Požar su gasili tri vatrogasca s vozilom

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je šest intervencija na gašenju požara, i to:

–  od 15:35 do 17:15 sati, u mjestu Pecka, gdje je gorjela mješovita šuma na površini od 2 ha. Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom,

–  od 16:53 do 18:00 sati, u mjestu Glinica, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili   dva vatrogasca s vozilom,

–  od 18:10 d0 19:10 sati, u mjestu Golubovići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom,

–  od 20:00 do 22:55 sati, u mjestu Vrnograč, gdje je gorjela šuma na površini od 1,5 ha. Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom,

–  od 20:30 do 22:10 sati, u mjestu Nepeke, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom,

–  od 22:12 do 00:10 sati, u mjestu Dolovi, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen od strane pet vatrogasaca sa dva vozila.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja na Crkvičkom brdu, i to: u naseljima Luke, Ravan, Zmajevačka cesta, Zvečajska, na putu M-17 Lukovo polje, Janjac, Drivuša, gdje je usljed požara trave došlo i do zapaljenja elektro stuba, dok su u naselju Crkvice ugasili požar otpadnog materijala.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašanju požara niskog rastinja, na lokalitetima MZ-e Moševa i MZ-e Bijela Ploča.

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica općine Kakanj  imala je  intervencije, na gašenju požara gdje je gorio elektro-stub dalekovoda, u mjestu Hrasno, te na gašenju požara trave i niskog rastinja, u mjestima Čatići i Papratnica.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko gasili su požar trave i sitnog rastinja uz autoput A-1.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokalitetu Goleš, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

– na lokalitetu Gornje Putićevo, gdje je gorjelo nisko rastinje, košnice za pčele i ograda na više mjesta. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-e Viteza imali su intervencije na gašenju požara niskog rastinja na loklaitetima Zabilje i  Kamenjače. Požari su ugašeni.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokalitetu Katina, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen,

– na lokalitetu Carevog Polja, Dobrik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar  je ugašen,

– na lokalitetu Bage, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Ocjena kvaliteta zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 23.02.2017. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živnice, dok se na lokalitetu mobilna Kladanj nije se mogao ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dana 23.02.2017.godine, u 13:27 sati, iz Policijske stanice Bihać, pristigle us dvije prijave o pronalasku NUS-a, i to:

–  u naselju Ružica, pronađena ručna bomba, čiju prijavu su izvršili radnici koji izvode radove na izgradnji džamije,

–  u naselju Orašac-Lužine, mještanin je pronašao u devastiranoj kući neeksplodiranu granatu.  Patrole policije propisno su obilježile mjesta pronalaska NUS-a.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Tim „A“ za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uništavanju NUS-a, na području općine Gračanica.

Općina Lukavac. Kantonalni operativni centar Tuzla, zaprimio je prijavu od strane  Općinske službe civilne zaštite Lukavac, o pronalasku protivtenkovske mine…1 kom..

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana, 23.02.2017.godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u naselju  Bogušići, „ A“Tim Goražde, izašao je na lice mjesta gdje su preuzeli 10 komada municije kalibra 7,62 mm, te 2 kom. kalibra 12,7 mm.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Nova Bila, pronađena je ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite i vođa Tima Busovača „A“.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Rukovodilac na iskopavanju jame Radača, na Gorancima,  uputio zahtjev za detekciju navedene jame.

– Zaprimljena je prijava od strane MUP-a HNK-a, da se u njihovim prostorijama nalazi 6 kom., ručnih bombi, koje je potrebno izmjestiti i uništiti.

Općina Neum. Zaprimljena je prijava od strane MUP-a HNK-a,  Policijske stanice Neum, da je kod njih uskladištena granata od 40 mm.

Navedene prijave proslijeđene su vođi Tima Mostar „A“  i  Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE za područje cijele BiH zbog očekivanih obilnih padavina i ŽUTO UPOZORENJE zbog udara vjetra za dan 24.02.2017.godine, do 23:59 sati.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE