Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.05.2017. godine, do 10:00

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 199,20 m.n.m..Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo je viši za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Općina Gradačac. Usljed olujnog nevremena i velike količine kišnih padavina i grada (veličine klikera) koje je zahvatilo područje općine, došlo je do izlijevanja bujičnih potoka i rijeke Tinje iz korita u naseljima Srnice Donje i Vučkovci. Došlo je do prekida saobraćaja na relaciji Gradačac-Gračanica R-460. Prijavljeno je plavljenje jednog stambenog objekta u naselju Vučkovci.

Općina Gračanica. Usljed olujnog nevremena i velike količine kišnih padavina koje je zahvatilo područje ove općine, u naseljima Babići i Škahovica došlo je do izlijevanja Babićkog potoka i Škahovićke rijeke, koji se poplavili nekoliko stambenih objekata na ovom području.

Grad Tuzla. Na području MZ Kiseljak došlo je do izlijevanja lokalnog potoka koji je poplavio oko 5 dunima poljoprivrednog zemljišta. Nakon određenog vremena, na području ove MZ stanje se normalizovalo.

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Sinoć u 20:30 sati došlo do plavljenja podvožnjaka u Buća Potoku. Dvije Policijske patrole su izašle na lice mjesta i blokirale saobraćaj u oba pravca. Saobraćaj je bio blokiran 30 minuta, tako da je u 21:00 sat došlo do normalizacije saobraćaja.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju na čišćenju začepljenih odvoda nakon pljuska kod zgrade Stari Sud, lokalitet Stari Grad Maglaj.

UDAR GROMA

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Usljed udara groma smrtno je stradao uposlenik Elektrodistribucije koji je izvodio radove na trafo-stanici.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Prozor-Rama. Dana 15.05.2017. godine, u selu Proslap, od udara groma uginulo 9 krava u vlasništvu M.F. Na lice mjesta izašli djelatnici PS Prozor-Rama i veterinar, te napravili uviđaj.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Dobrovoljno vatrogasno društvo Gradačac imalo je intervenciju na gašenju požara u stambenom objektu u naselju Srnice Donje. Požar je izazvao udar groma. Brzom intervencijom vatrogasaca isti je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u ulici Stanični trg, u elektro podstanici. Požar ugašen. Povrijeđenih nije bilo,

– u mjestu Jagodići, na gašenju požara na stambenom objektu (stara kuća). Objekat je napušten. Požar ugašen.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite, da su u ulici Ablakovina br.15 pronađene dvije granate.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od Općinskog operativnog centra civilne zaštite, da je je u njihovim prostorijama pohranjena limena kutija sa municijom 7,62 mm – 700 kom.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– općina Busovača, lokalitet Gornja Rovna, pronađene 2 ručne bombe,

– općina G.Vakuf-Uskoplje, lokalitet Grad, pronađena minobacačka mina 120 mm.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od strane Općinske službe CZ Kalesija, da je pronađena jedna tromblonska mina.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

„A“ tim vršio je uništavanje NUS-a na području općine Kalesija.

„B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je poslove deminiranja na zadatku „Čelićka Rijeka“ na području općine Čelić.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Uposlenici Općinske službe civilne zaštite Maglaj su po dojavi izašli na teren i uklonili ručnu bombu u MZ Kopice.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. U općini Sanski Most je od 08:44-11:26 sati, zbog kvara, van napona bio 20 kV dalekovoda Dabar.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Sinoć je bez elektroopskrbe, zbog kvara, bio dio sela Goranci – Bile.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je ŽUTO upozorenje za područja: Sarajeva i Tuzle, zbog grmljavine.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE