Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Teočaka. U sinošnjem požaru koji se dogodio oko 22,00 sata, a koji je zahvatio vikendicu pored jezera Sniježnica kod Teočaka  život su izgubile 3 osobe: Sanel Ibrahimović (41), njegov dvanaestogodišnji sin, te Safet Mehić (50) koji je bio vlasnik objekta. Uviđaj je u toku.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u stanu u ul Franje Markovića.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:35 do 17:55 sati u Domanovićima, lokalitet Vrhovnik, gdje je gorjela šuma i makija na većoj površini. Požar su gasile 3 ekipe vatrogasaca.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Radovi se izvode na  izradi potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu zbog kiše koja je padala ili još pada.  Pumpa je u funkciji i voda se ispumpava iz akumulacije.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kantom

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od Policijske uprave Mostar da je je u ul. Nikole Šubića Zrinskog kod br 11, u bašti pronađen  tromblon.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite koji su pronađeno sredstvo uklonili istog dana.

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od Policijske stanice Vogošća, da je na lokalitetu Blagovac II br. 34, pronađen metak za PAM (2-3 kom.).

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE