Održana 23. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite

U Sarajevu je 08.12.2015. godine održana 23. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite kojom je predsjedavala ministrica Jelka Milićević, inače zapovjednica Štaba.

Na sjednici su, razmatrane i usvojene Odluke o nabavci sredstava i opreme potrebnih za rad službi zaštite i spašavanja i drugih struktura civilne zaštite, te Odluke o izvođenju obuke za spašavanje u zimskim uslovima Federalne jedinice za deminiranje i druge zadatke zaštite i spašavanja pripadnika Federalne uprave policije.

Usvojen je Zaključak o imenovanju radne grupe za izradu studije uvođenja Operativnog centra 112 na cjelokupnom području Federacije BiH.

{loadposition 2015-12-08}

Na osnovu prijedloga Federalne komisije za procjenu šteta usvojene su dvije odluke, i to Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona u iznosu od 7.109.000,00 KM. Ranije donesena Odluka u iznosu 1.385.000,00 KM izmijenjena je na način da Odluka nije objavljena do 23. sjednice Komisije, te da je usvojen rebalans Budžeta za 2015. godinu kojim su povećana sredstva za navedene namjene. Donesena je i Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta vladama Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od po 200.000,00 KM za svaki kanton.