Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.07.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dana 02.07.2017. u 09:00 sati, u mjestu Rijeka, došlo do izlijevanja potoka Tucin Han, na cestu. Tom prilikom nisu bili ugrožena materijala dobra i ljudski zivoti.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Stanje na požarištu planine Čvrsnice se stabilizovalo poslije kišnih padavina jučer u poslijepodnevnim satima, kao i tokom noći. Jutrošnjim izviđanjem primjetno je da i dalje ima dima na nekim mjestima, pretpostavlja se da su panjevi koji sagorijevaju duži period.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:45 do 08:15 sati, na Fortici, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 21:30 do 21:55 sati, u Raštanima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 23:35 do 00:15 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:30 do 02:30 sati, u selu Drijen, gdje je gorjela trava i rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 01:17 do 02:20 sati, u naselju Predgrađe, gdje je gorjela trava i makija.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Ozrakovići, gdje je gorjela trava,
  • kod vatrogasnog doma, gdje je gorjeo elektro stub.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je pet manjih tehničkih intervencija te jednu na gašenju suhe trave.

Tehničke intervencije

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju u Travničkoj ulici, gdje su vršili uklanjanje stabla, koje je palo na putnu komunikaciju Zenica – Vitez.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je  intervencije na  iznošenju unesrećenog u  mjestu Liješnica te intervenciju u Starom gradu, zbog poplave u objektu.

OSTALO

Zapadnohercegovački kanton

Općina Čitluk. Pripadnici GSS-ova, koji su bili na vježbi u Čitluku (GSS Jablanica, HGSS Čitluk, HGSS Mostar, HGSS Posušje, GSS Grude i HGSS Dubrovnik) primili su  poziv od strane policije iz Ljubuškog u 11:03 sati,  da je na nepristupačnom terenu ozlijeđena jedna osoba. Po saznanju, oko 12:00 sati, 39 pripadnika GSS-ova i uposlenika FUCZ, krenuli su u akciju spašavanja 74-godišnjeg Stanka Tolje, koji je bio teže povrijeđen, a koji je povredu zadobio prilikom šetnje na nepristupačnom terenu. Nakon pronalaska unesrećenog medicinsko osoblje DZ Ljubuški su mu pružili prvu pomoć, nakon čega je predat službi Hitne pomoći DZ Ljubuški na dalji tretman.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za Hercegovačko-neretvanski kanton i Kanton 10, gdje se očekuju udari vjetra do 40 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE