Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Požar na planini Čvrsnica je i dalje aktivan. Šef službe civilne zaštite  gosp. O.Nezirić, jutros javlja da je stanje na požarištu nepromjenjeno te da je procjena da nema potrebe za angažovanjem helikoptera.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet  intervencija na gašenju požara i to:

– od 16:30 do18:08 sati, u Podvorju, gdje je gorilo nisko rastinje,

– od 16:45 do 17:25 sati, u Kosoru, gdje je gorilo rastinje,

– od 19:00 do 03:25 sati, ispomoć u Ravnom.

– od 23:45 do 00:20 sati, u Raštanima, gdje je gorilo nisko rastinje,

– od 06:30 do 07:15 sati, u J.Logoru, gdje je gorilo nisko rastinje.  

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 08:00 do 02:15 sati jutros, ispomoć vatrogascima Ravnog,

– od 14:55 do 15:40 sati, u Klepcima, gdje je gorjeo otpad i biljni otpad,

– od 15:09 do 16:30 sati, u Svitavi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:40 do 15:40 sati, u hotelu „Garden City“ (velika koncentracija dima od neispravnog ventilacionog motora),
  • od 16:15 do 18:45 sati, u mj. Obri, gdje je gorila trava i nisko rastinje
  • od 23:20 do 23:50 sati, uz cestu kod firme „Valjčići“ d.o.o., gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Neum. I dalje je aktivan požar na području između Prapratnice i Zelenikovca, na nenaseljenim brdima, ne prijeti kućama.

Općina Ravno. Oko 16:30 sati,šef civilne zaštite op. Ravno , izvještava da je došlo do širenja požara, da su ugrožena sela Trebimlja,Trnčina, Pećina i Zagora i da im je hitno potrebna pomoć u gašenju vatre  helikopterom  OS-a BiH.

Oko 16:40 sati upućen je zahtjev za angažovanje helikoptera.

Na zahtjev Direktora  Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK/Ž-e zatraženo je angažovanje vatrogasnih jedinica susjednih općina. Na ugroženom području djelovali su vatrogasci Čapljine (10 vatrogasaca sa 3 vozila), Mostara, Stoca, Neuma i Slanog (R.Hrvatska).

U večernjim satima vjetar je oslabio pa je širenje požara nešto usporeno. Odbranjeno je selo Pećine.

Stanje na požarištu jutros bez bitnijih promjena, nema vjetra. Požarna linija je oko 10 km, vatra trenutno direktno ne prijeti naseljenim mjestima.

U cilju sprečavanja daljnjeg širenja požara potrebno djelovanje helikoptera na nepristupačnom području Morašnice (područje između Turkovića premaTrnčini).

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na magacinu u ul. Branilaca Tuzle br.24, naselje Bukinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. IVJ Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara na borovoj šumi u naselju G.Lukavica, lokalitet Veresika. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 13:20 do 14:20 sati, u mjestu Ćatići. Gorjela je pšenica na njivi, površine cca 0,2 ha. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 12:00 do 13:00 sati, u mjestu Majdan, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 13:24 do 15:00 sati, u mjestu Podzvizd, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići.  Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je dvije intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja i jednog plasta sijena. Požari su ugašeni.

Zapadnohecegovački kanton

Općina Posušje.  Vatrogasna jedinica općine Posušje imali su intervenciju na gašenju požara.  Gorjela je trava i otpad.

Općina Ljubuški. Na području Klobuka izbio je požar oko 16:10 sati, vatrogasci su isti gasili do 18:10 sati, kad su se vratili u bazu. Zbog nepristupačnog terena požar još uvijek nije ugašen, gori trava i nisko rastinje. Drugih informacija nismo dobili.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Po dojavi građana iz mjesta Čile, izvijestili su vatrogasnu jedinicu da sumnjaju da se pokrenulo klizište. Vatrogasci izlazili na teren i nakon vizuelnog pregleda, došlo se do zaključka da se ne radi o aktiviranju klizišta.

NEVRIJEME

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Dana 07.07.2017.god u večernjim satima grad Tuzlu je pogodilo nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i obilnim pljuskovima. Uslijed velike količine padavina došlo je do formiranja manjih jezera na južnoj magistrali što je uzrokovalo usporavanje saobraćaja. Jak vjetar oborio je nekoliko stabala koje su uklonili pripadnici PVB Tuzla. Nakon sat vremena stanje se normalizovalo.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija je imala intervenciju na ispumpavanju vode u krugu firme „ZUX“ i jednu intervenciju na uklanjanju stabla s puta.

Općina Lukavac Vatrogasna jedinica općine Lukavac je imala četiri tehničke intervencije od kojih su tri na ispumpavanju vode.

Zeničko-dobojski kanton

Sinoć je područje Kantona zahvaćeno jačim nevremenom, koje se ogledalo u padanju jake kiše, grmaljavinom i jakim vjetrom, koje nije uzrokovalo veće probleme.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Od strane CZ Novi Grad, Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju o pronalasku nepoznatog NUS-a, u ulici Porodice Dizdarević do br.41. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog ekstremno visokoih temperatura izdao je Žuto upozorenje za cijelu BiH, a za područje istočne Bosne i južne Hercegovine Narandžasto upozorenje.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE