Timovi FUCZ deminirali lokaciju “Ravne-Semizovacˮ kod Vogošće na kojoj su ekshumirani pronađeni nekompletni skeletni ostaci jedne osobe

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite – “Sarajevo B” i “Mostar B” završili su deminiranje lokacije “Ravne- Semizovacˮ u općini Vogošća čije je čišćenje i deminiranje bilo inicirano od strane Općine Vogošća i Instituta za traženje nestalih BiH u cilju pronalaska prethodno uočenih (lovac pronašao ostatke ljudskog kostura) posmrtnih ostataka  jedne osobe iz Vogošće nestale za vrijeme agresije na BiH. Nakon izvršene ekshumacije pronađeni nekompletni skeletni ostaci prevezeni su u prosekturu JKP “Gradska groblja” Visoko radi dalje forenzičke obrade i identifikacije.

Očišćena je ukupna površina zadatka od 2.894,00 m².

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Sarajevo” i “Mostar B” završili su deminiranje lokacije “Ravne- Semizovacˮ u općini Vogošća čije je čišćenje i deminiranje bilo inicirano od strane Općine Vogošća i Instituta za traženje nestalih BiH u cilju pronalaska prethodno uočenih (lovac pronašao ostatke ljudskog kostura) posmrtnih ostataka  jedne osobe iz Vogošće nestale za vrijeme agresije na BiH.

Tokom procesa deminiranja uočeni su ljudski posmrtni ostaci (dijelovi odjeće, obuće i kostiju) za koje se pretpostavlja da pripadaju toj osobi. Očišćena je ukupna površina zadatka od 2.894,00 m².

Pod nadzorom Tužilaštva BiH i u okviru procesa asanacije i deminiranja terena izvršena je ekshumacija pronađenih nekompletnih skeletnih ostataka koji su prevezeni u prosekturu JKP “Gradska groblja” Visoko radi dalje forenzičke obrade i identifikacije.