Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton 10.

Općina Livno. Požar koji je bio aktivan na području općine Livno, (Donji Rujani i Čaprazlije) prema izviješću djelatnika Šumarije Livno je  ugašen. Dežurne službe prate stanje na terenu.

Općina Bosansko Grahovo. Prema izjavi dobivenoj od strane OSCZ B.Grahovo, požar koji je nastao prije nekoliko dana je još aktivan,  širi se prema naseljima Nuglašica, Bastasi i Šegrti. Opožarena linija je u dužini oko 10 km. Prema informacijama dežurnih na terenu isti požar se nastavlja širiti prema općini Glamoč i prema visokim šumama. Zbog trenutne situacije i nepristupačnog terena potrebno je djelovanje helikoptera OS BiH na obe linije vatrene fronte.

Zbog velike količine dima koji smanjuje vidljivost, posada helikoptera je procijenila da je u jutarnjim satima nemoguće gasiti zbog slabe vidljivosti, te predlažu gašenje u popodnevnim satima.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je  intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja i to:

– od 13:25 do 13:45 sati, na Bijelom Brijegu,

– od 13:40 do 13:55  i od 13:55 do 14:05 sati, u Zaliku,

– od 17:15 do 17:45 sati, u Vrapčićima, te

– od 17:50 do 18:56 sati, u Potocima.

Zapadnohercegovački kanton

Ooćina Grude. DVD Grude, imala je intevenciju u vremenu od 17:10 do 18:30 sati, u mjestu Dragićina, na gašenju trave i niskog rastinja.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, intevenciju u vremenu od  20:10 do 21:30 sati, na gašenju požara otvorenog prostora na lokalitetu Galići (Vinjani Gornji). Opožareno je do 1 hektara trave i niskog rastinja. U intervenciji je sudjelovalo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju od 17:55 do 18:20 sati, u Ulici Hamzibegova gdje je gorilo nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, ugasila je požar, niskog rastinja u mjestu Vranovići.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervencije na gašenju požara

u naselju Klopče, na zapaljenom sijenu, te u ulici Travnička cesta, na gašenju požara unutar objekta  Fast Food.

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Zbog puknuća glavne tlačne cijevi na vodocrpilištu Grudsko Vrilo, stanovništvo do daljnjega je bez opskrbe pitkom vodom. Stavljanje vodovoda u funkciju očekuje se do podneva.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U 12:50 sati, od strane Policijske stanice Bihać, zaprimljen je akt u kojem obavještavaju da im je prijavljen pronalazak NUS-a, pored željezničke pruge u naselju Martinbrod. Na lice mjesta izašao TUN Tim „B“ u 20:00 sati, te izvršio ukljanjanje NUS-a. Radilo se o poteznoj mini PMR-2A, koja je imala eksploziv bez upaljača.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, zaprimio je informaciju o pronalasku NUS-a i to: dana, 29.07.2017. godine u 08:15 sati, od strane PS Hadžići obavješteni smo da je u naselju Matići u Hadžićima, u blizini rezervoara za vodu pronađeno pet kasetnih bombi KB1.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu i izvjestiti nas o preuzimanju istog.

OSTALO

Potraga za nestalom osobom

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški.   Od strane PU  Ljubuški, jučer oko 10:00 sati, zaprimili smo obavijest  da je u petak oko 10:00 sati, nestala ženska osoba, Zorka Mihaljević (1942 god.) iz Crvenog Grma.

U potragu za nestalom osobom, tragaju djelatnici PU Ljubuški, pripadnici GSS iz Ljubuškog, Gruda, Š.Brijega, Posušja, Čitluka, Mostara i mještani. Potraga je u tijeku.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa izdao je Narandžasti  meteoalarm u cijeloj Bosni i Hercegovini u periodu od 30.07.2017. do 06.08.2017.godine,  u vremenskom intervalu od 13:00 do 18:00 sati.

Očekivane max temperature zraka od od 32 do 39, lokalno na sjeveru i jugu naše zemlje su moguće i maksimalne vrijednosti od 40 do 41 °C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE