Predstavnici FUCZ učestvovali na obuci o smanjenju rizika od katastrofa u okviru Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Predstavnici FUCZ učestvovali na obuci o smanjenju rizika od katastrofa u okviru Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore

U Mostaru je, od 28. do 31.03.2016. godine, održana četverodnevna obuka o smanjenju rizika od katastrofa. Riječ je o naprednom treningu namijenjenom pripadnicima službi zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji se realizira u okviru projekta “Prekogranična zaštita od požara“, odnosno Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a kojeg finansira Europska unija.
Cilj ove obuke je poboljšanje kapaciteta profesionalaca iz struktura koje se bave zaštitom i spašavanjem i smanjenjem rizika od katastrofa.
Učesnici su imali priliku slušati predavanja o temama kao što su; ključni koncepti – od Hjoga do Sendai okvira (globalni okviri za DRR), međunarodna pomoć u zaštiti i spašavanju (propisi, zahtjevi i koordinacija), zašto je DRR važan i identifikacija i procjena rizika.
Tokom ovog treninga govorilo se i o praćenju i evaluaciji DRR strategija, mehanizmu civilne zaštite (struktura, uloga i mogućnosti), EU smjernicama za smanjenje rizika o katastrofa, zatim o mehanizmima jačanja učešća različitih aktera u upravljanju rizicima od katastrofa, prepoznavanju problema i prijedlozima rješenja tako što su učesnici provedeni kroz projektnu ideju.
Posebno je naglašavan značaj prekogranične saradnje u smanjenju rizika od katastrofa, jačanja svijesti o opasnostima i razvoju sigurnosne kulture, stalne edukacije i uloge medija, ranog upozoravanja i razvoja kapaciteta profesionalaca iz struktura koje se bave zaštitom i spašavanjem za odgovor u slučaju prirodne ili druge nesreće.
Projekat su realizovali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Institut za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) iz Sarajeva, Direktorat za vanredne situacije Crne Gore i Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro). U pripremi i realizaciji aktivnosti učestvovali su i predstavnici službi zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Predavači su bili prof. dr. Vesela Radović i dr. Proda Šećerov iz Srbije, te Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje i mjere zaštite i spašavanja Ministarstva sigurnosti BiH.
Svim učesnicima uručeni su certifikati, a Federalnu upravu civilne zaštite predstavljale su Muzafera Rastoder, šef Odsjeka za operativne poslove i Majda Kovač, viši stručni saradnik za odnose s javnošću.

{loadposition 2016-04-01}