Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.03.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica Cazina imala je dvije intervencije i to:

   – Od 14:20 do 16:00 sati u mjestu Ljubijankići, gdje je gorjela šuma. Požar su

       gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom.

– Od 15:30 do 17:30 sati u mjestu Huskići, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili tri vatrogasca sa jednim vozilom.  

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica imala je jednu intervenciju od 16:45 do 21:00 sati u mjestu Jelašinovci, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Dana 30.03.2016. godine, registrovan jeda požar u naselju Gladnik Nova Bila, požar zahvatio veču površinu niskog rastinja i visoke šume. Pošto je teren bio jako nepristupačan pripadnici TVJ Travnik su izvršili iziđanje i konstatovali da se isti smiruje i nema opasnosti od širenja niti opasnosti na stambene i druge objekte kao i na druge šumske površine. Nakon završenog izviđanja pripadnici TVJ su se vratili u bazu.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Teočak. „A“ Tim FUCZ je vršio izuzimanje i uništavanje NUS-a na području općine Teočak.

Općina Kalesija. „B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 11,00 sati iz PS Jugozapad pristigla pisana prijava o pronalasku NUS-a, radilo se o jednoj granati na lokalitetu put za Široki br. 12.

Izvješten vođa „A“ Tima Mostar i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Jedna dojava o pronalasku NUS-a na lokalitetu Podjele, radilo se o jednom   tromblonu. Obavješten „A” tim Busovača   i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Travnik. Dvije dojave o pronalasku NUS-a na lokalitetu Čukle Han Bila gdje je pronađen jedan tromblon i u Travniku na lokalitetu centar pronađena jedna ručna bomba. Obavješten „A” tim Busovača   i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

       dana, 30.3.2016. godine u 09:10 sati od strane Policijske stanice Ilijaš, da se u njihovim prostorijama nalaze četiri ručne bombe,

–   dana, 30.3.2016. godine u 10:42 sata od strane građanina, u ulici Salke Terzića br. 16 (Ilidža), pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE