Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton 10.

Općina Livno. Dana 28. 07.2017. godine, na području planine Dinare, iznad naselja Čeprazlije i Donji Rujani, izbio je šumski požar koji nije bilo moguće gasiti sa zemlje, te je upućen zahtjev za pomoć u gašenju iz zraka. Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radio je na gašenju požara sinoć do 22:50 sati, kada se vratio u bazu.

U jutarnjim satima izvršio je jedno polijevanje na području požara na Dinari te je ustanovio da je požar ugašen. Nakon toga je helikopter angažovan na požarištu Staretina, područje općine Bosansko Grahovo.

Općina Bosansko Grahovo. Na planini Staretina izbio je šumski požar, koji nije moguće gasiti zbog nepristupačnosti terena i zbog sumnje na mine. Upućen je zahtjev za pomoć u gašenju iz zraka. Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radio je na gašenju požara jutros do 09:40 sati, kada se vratio u bazu iz tehničkih razloga.

Prema informacijama i procjeni s terena požarište je aktivno na rubnim dijelovima Livanjskog polja i vatra se kreće prema naseljenim mjestima: Nuglašica,  Bastasi i Šegrti s tendencijom širenja prema livanjskoj općini. Naglašena je potreba nastavka rada helikoptera OSBiH  u popodnevnim satima. Prema informacijama posade helikoptera veći dio  požara prema općini Glamoč je lokaliziran, a prema općini Bosansko Grahovo je aktivan.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri  intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:05 do 15:00 sati u Gnojnicama, gorjela trava.

– od 15:50 do 18:05 sati na Đubranima, gorjela trava.

– od 16:25 do 18:10 sati u Žitomisliću, gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je sedam intervencija na gašenju požara i to:

– od 09:00 do 10:00 sati  u Višićima, gorjela trava i biljni otpad.

– od 11:00 do 11:40 sati  u Počitelju, gorjelo smeće.

– od 12:40 do 13:00 sati  u Gabela Polju, gorjela trava.

– od 13:05 do 13:30 sati  u Gabeli , gorjelo raslinje i smeće.

– od 13:30 do 14:10 sati  u Zvirovićima , gorjela trava uz prometnicu.

– od 13:20 do 16:00 sati  u Adi , gorjela deponija smeća.

– od 17:30 do 18:05 sati  u Gabeli , gorjelo smetište.

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica Konjic imala je intervenciju od 22:40 do 23:30 sati u mjestu Cerići, gdje je gorjela šuma.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju od 19:45 do 21:45 sati u mjestu Papari, gdje je gorjela trava. Požar gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 20:55 do 22:55 sati u mjestu Gerzovo, gdje su gorjela drva. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom,

– od 02:05 do 03:15 sati u ulici Ključkoj, kod osnovne škole „Hasan Kikić“ gorio dječiji šadrvan. Požar gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Živinice Interventna vatrogasna jedinica Rudnika mrkog uglja Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u naselju Šerići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornja Gračanica, gdje su ugasili je požar starih guma.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju niskog rastinja i trave.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Tim „A“ FUCZ-e/KUCZ-e Tuzla boravi na području Mostara, na združenoj vježbi struktura civilne zaštite.

Općine Doboj Istok i Gračanica. „A“ Tim FUCZ Busovača  po hitnom zahtjevu općina Doboj Istok i Gračanica obavljao je poslove uklanjanja NUS-a na području ovih općina.

Općina Banovići. „B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je proces deminiranja na zadatku „Gornji Pribitkovići 3“ na području općine Banovići.

Posavski kanton

Općina Orašje.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građanina, da je u mjestu Matići, pronađena  minobacačka granata 60mm.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeno sredstvo uklonio.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane PU Široki Brijeg, da je u Uzarićima, u blizini obiteljske kuće, pronađena  nepoznati NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici specijalističkog tima, danas učestvuju u međunarodnoj vježbi, simulaciji Speleoronilačke nesreće,   koja se održava u Blagaju, grad Mostar. U vježbi učestvuju ronilački tim Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanja, Službe za spašavanje iza sifona Italije, Poljske, Hrvatske, GSSBiH, ISS, predstavnici Ministarstva sigurnosti, predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite HNK i Gradske službe CZ Mostar.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa izdao je Narandžasti  meteoalarm u cijeloj Bosni i Hercegovini u periodu od 30.07.2017. do 06.08.2017.godine,  u vremenskom intervalu od 13:00 do 18:00 sati.

Očekivane max temperature zraka od od 32 do 39, lokalno na sjeveru i jugu naše zemlje su moguće i maksimalne vrijednosti od 40 do 41 °C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE