Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.07./01.08.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton 10.

Općina Livno. Požar na planini Dinari, iznad naselja Čeprazlije i Donji Rujani, i dalje je aktivan. Požar je intezivan sa otvorenim plamenom i prijeti visokoj šumi, te se širi prema granici sa Republikom Hrvatskom.

Zbog minsko sumnjivog terena gašenje kopnenim snagama nije moguće.

Općina Bosansko Grahovo. Prema informaciji iz Šumarije Bos.Grahovo, koji kontroliraju požar na granici sa općinom Glamoč, navode da je požar i dalje aktivan, ali u manjem obimu. Dio požarne fronte prema naseljima: Nuglašica, Bastasi i Šegrti je ugašen, uz pomoć kiše i helikoptera OS BiH.

Prioritet je gašenje požara na planini Dinari, u općini Livno.

Zbog minsko sumnjivog terena gašenje kopnenim snagama nije moguće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:30 do 12:30 sati, na Bišće polju, gdje je gorjela baraka.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina, imala je tri intervencije, i to:

– od 09:10 do 10:05 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:15 do 12:05 sati, u kanjonu Bregave, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, te

– od 02:05 do 03:00 sati, na smetlištu Ada, gdje je gorjela baraka.

Općina Čitluk. Profesionalna vatrogasna jedinica Čitluk, imala je dvije intervencije, i to:

– od 10:00 do 11:30 sati, u mjestu Služanj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 03:20 do 04:45 sati, u Čitluku, u krugu tvornice PAN, gdje su gorjeli: trava, rastinje i otpad.

Općina Konjic. Od 23:20 do 01:00 sati, gorila divlja deponija u šumi, u rejonu između naselja Zukići i Bala. Prilikom požara čuli su se pucnji od određene vrste municije, koja je otežavala gašenje. Nakon intervencije gašenje, lokalni mještani su upozoreni da osmatraju i da dojave vatrogasnoj jedinici, u slučaju da dođe do ponovnog aktiviranja požara.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Ljubuški, mali su dvije intervencije, i to:

– u mjestu Lipno, od 20:50 do 21:55 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– u mjestu Gradska, od 21:30 do 22:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Pripadnici vatrogasne jediice općine Bosanski Petrovac, imali su intervenciju od 15:30 do 18:30 sati, u mjestu Stara Krnjeuša, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te pet mještana.

Općina Sanski Most. Pripadnici vatrogasne jediice općine Sanski Most, imala je intervenciju od 12:25 do 14:00 sati, u mjestu Kijevo, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

Srednjobosanski kanton

I dalje je otežano snabdijevanje pitkom vodom stanovištva koje gravitira vodovodnoj mreži u Donjem Vakufu i Pruscu.

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez vrši odvoz pitke vode za MZ-e Bukve, naseljeno mjesto Putkovići, po Programu odvoza pitke vode.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Od Policijske stanice Bihać pristigla je prijava o pronalasku ručne bombe u rijeci Uni, u blizini ugostiteljskog objekta „Centrala“.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Bjelo Bučje, pronađen je jedan tromblon.

Općina Travnik. Na lokalitetu Turbe, pronađene je jedna granata.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima „A“ Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka, za danas je  izdao Narandžasti  meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, sa maksimalnom tempreturom do 39 °C, dok je za područje Hergovačko-neretvanskog kantona izdao Crveni meteoalarm, sa  temperaturom zraka između 38 i 41°C.

Obavještenje o visokim vrijednostima temperatura zraka u Bosni i Hercegovini

U narednim danima prema prognostičkom modelu GFS i WRF-NMM prognozira se da je pred nama 10 veoma toplih dana.  Količina padavina će u ovom periodu biti neznatna, jer se u narednom periodu očekuje sunčano vrijeme i uglavnom bez padavina. Za najveći dio Bosne i Hercegovine od srijede 2.08.2017. godine., će na snazi biti crveno upozorenje, što podrazumjeva da je vrijeme izrazito opasno. Iznimno intenzivan metorološki događaj je prognoziran.

Zbog visokih vrijednosti temperatura zraka štete i nezgode su moguće na velikom području, a postoji opasnost i za ljutske živote. Temperature zraka  u periodu od 1.08. do 10.08. 2017. godine., će biti iznimno visoke. Jutarnje temperature će se kretat od 17 do 23, na jugu do 25 stupnjeva. Najviše dnevne temperature će biti uglavnom između 34 i 40, na jugu i sjeveru zemlje do 43 stupnja. U nekim djelovima temperaure zraka i tokom noći neće padati ispod 20 stupnjeva (Hercegovina i sjever Bosne). Nešto blaži pad temperatura zraka prognozira se 9.08.2017., a i slabije padavine krajem dana i u večernjim satima.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE