Deminerski tim FUCZ završio deminiranje dijela vodovoda Istočno Sarajevo-Tunel

Deminerski tim FUCZ završio deminiranje dijela vodovoda Istočno Sarajevo-Tunel

Zadatak na deminiranju dijela vodovoda u naselju Hrasno sumnjive površine 1.097 m² izvršio je deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Busovača B”.

Nakon analize terena utvrđeno je da je prethodno deminiran dio oko tunela u kome je smješten vodovod. Zadatak obuhvata unutrašnji dio tunela dimenzija 18×200 m i dužine 618 m koji je dio infrastukturne mreže vodovoda kroz koji prolazi glavni cjevovod iz Istočnog Sarajeva prema gradu Sarajevu.

Radovi na deminiranju su bili otežani zbog velike količine blata i smeća koje je bilo potrebno iznijeti van tunela, ali i zbog uskog prostora tunela koji ograničava kretanje. Na početku tunela tim FUCZ naišao je na zapreku od naslaga zemljanog materijala u visini od 1 m i vreća s pijeskom koje su iznešene van tunela.

Čišćenjem ovog vodovoda, koji se jednim dijelom nalazi u općini Novi Grad Sarajevo (naselje Hrasno), a drugim dijelom u općini Istočno Sarajevo, obezbijedit će se kontinuirano snabdijevanje vodom dijela Grada Sarajeva, tačnije naselja Dobrinja, pa neće biti redukcija vode koje su bile česte u ljetnim mjesecima. Također će se omogućiti sigurno kretanje radnicima vodovoda na rekonstrukciji i održavanju vodovodne mreže kroz tunel od naselja Lukavica do naselja Hrasno.

Radovi na deminiranju tunela nastavit će se naredne sedmice kada će biti angažovan bager za raščišćavanje nanosa mulja iz pravca Istočnog Sarajeva.

{loadposition 2016-05-06}