Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je interciju na gašenju požara trave i niskog rastinja na Bivoljem brdu.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je  intervenciju na gašenju požara pomoćnog objekta (Šupa) u ulici Ilirski put 77. Požar je ugašen, a na objektu je pričinjena materijalna šteta.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestu Grđevac.  Požar je ugašen.

Općina Zavidovići.  Vatrogasna jedinica općine Zavidovići vršila je dostavu pitke vode za korisnike lokalnih seoskih vodovoda, koji su usljed sušnog perioda ostali bez dotoka vode.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju  šume u naselju Visuša, te jednu intervenciju na gašenju požara  trave i niskog rastinja u naselju Malješ-Površinski kop. Požari su  ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na filter postrojenju u GS tvornici mašina u Slimenima.

Tuzlanski kanton

Općina Živinice.  Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara  niskog rastinja u naselju Donje Dubrave. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac.  Vatrogasna jedinica općine Gradačac  imala je intervenciju na gašenju požara u privatnoj kući u naselju Kamberi. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gračanica.  Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Donja Orahovica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija (jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, dvije intervencije na gašenju niskog rastinja, jednu tehničku intervenciju i tri obezbjeđenja).

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U gradu Bihaću je stavljena van snage preporuka da se voda sa svih izvorišta, kojim upravlja JP „Vodovod“ Bihać, prije upotrebe za piće prokuhava ili koristi flaširana voda, osim na punktovima Ozimice II i naselja Žegar gdje je potrebno izvršiti preventivno prokuhavanje vode prije upotrebe vode za piće.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama  je zadovoljavajuće.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI  meteoalarm za područje grada Mostara i Livna  gdje se očekuje jak udar vjetra od 50 do 70 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE