Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01.09./02.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je sljedeće intervencije, i to:

– od 10:11 do 11:00 sati, na Jasenjanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:30 do 19:00 sati, na Ruištu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:05 do 12:25 sati, na Trim stazi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:05 do 14:15 sati, u Sutini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:25 do 14:45 sati, u Bakonoj luci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:50 do 16:15 sati, u Bučićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:10 do 15:20 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:35 do 20:40 sati, na Uborku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:41 do 04:00 sati, na Ruištu, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i visoka šuma, te

– od 23.11 do 23:45 sati, u Bafo naselju, gorio je otpad.

– Na području Ruišta, i dalje je aktivan šumski požar, širih razmjera. Jučer, u popodnevnim satima helikopter OS BiH, djelovao je na požarištu, gdje je imao oko 17 izbačaja vode, i donekle je uspio usporiti širenje požara.

– Također, šumski požar na planini Čvrsnici, i dalje je aktivan. Teren je nepristupačan,  i  jedina mogućnost za gašenje požara je iz helikoptera.

– Prioritet za gašenje požara helikopterom OS BiH, i dalje ostaju područja Ruišta i planine Čvrsnice.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 08:30 do 09:05 sati, u Adi, gdje je gorjela deponija otpada.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 23:20 do 01:20 sati, u mjestu Vrbići, gdje je gorjela šuma, pored željezničke pruge, a voz je prouzrokovao požar.

– Od dispečera PVJ-a Konjic, primljena informacija jutros, u 07:30 sati, da su vatrogasci imali jednu intervenciju u vremenu od 15:00 do 24:00 sati, na lokalitetu Dabića poljane.

Požar na tom dijelu i dalje je aktivan.

Kanton 10.

Općina Kupres. Iz Općinske službe CZ-e Kupres pristigla informacija, da je dana, 01.09.2017 godine, u 17.16 sati, došlo do požara otvorenog prostora na području mjesta  Mušić, te da vatra prijeti naselju Gornji Mušić. Intervencijom članova DVD-a Kupres i djelatnika CZ-e Kupres, požar je lokaliziran.

– Jedan krak požara, kod mjesta Donji Mušić, proširio se prema miniranom području, odnosno prema Ravanjskom polju, gdje gori nisko rastinje i smreka, a jednim dijelom  zahvatio je visoku  šumu.

– Požar otvorenog prostora na području Procipu i Romića gaju, i dalje je aktivan.

Općina Drvar. Požari u općini Drvar, na lokalitetima Jadovnik i Zvizdaja, i dalje su aktivni. I dalje ostaje potreba za gašenjem požara iz zraka, na području Jadovnika.

Općina Livno. Na području općine Livno u toku jučerašnjeg dana, izbila su dva manja požara otvorenog prostora. Intervencijom VD-e Livno, požari su ugašeni.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Požar od prije nekoliko dana, u Cerovim Docima je ugašen. Još ponegdje se dimi iz izgorjlih panjeva.

U Rakitnu – Korita, gorjela je trava, nisko rastinje i šuma. Opožareno cca 1 ha površine.

Grad Široki Brijeg. Na području Širokog Brijega ,gašeni su požari: na Brigu od 11:00 do 12:00 sati, na Trnu od 14:00 do 15:00 sati i u Gornjem Crnču od 15:20 do 16:30 sati. U svim požarima gorjela je trava, nisko rastinje i šuma.

  Vatrogasci su imali intervenciju na gašenju požara i na lokalitetu Klanac, od 21:20 do 22:40 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Ljubuški. Na području Ljubuškog gašeni su požari: u Gornjim Radišićima od 12:55 do 14:10 sati, u Klobuku od 15:20 do 17:45 sati, i u Teskeri od 16:30 do 17:40 sati. U požarima je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Divkovići, opžarena površina je cca tri dunuma.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živivinice, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokaciji Donje Dubrave, gdje je gorjelo nisko rastinje. Opožarena površina je cca dva dunuma,

– na lokaciji Karaula, gdje je gorjela divlja deponija, te

– u mjestu Repuh, gdje je gorjelo je nisko rastinje, a opožarena površina je cca 10 dunuma.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije, od čega: jednu na gašenju požara putničkog motornog vozila, u Gradištu, i drugu u u. Sarajevska, gdje su ugasili požar otpadnog materijala.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, ugasila je požar gdje je gorio otpadni material, u naselju T.C. Kakanj.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, ugasila je požare trave i niskog rastinja:  kod osnovne škole Kulin Ban, te u naseljima Kraljevac, Prijeko i Dobrinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo, imala je osam manjih intervencija, od čega: pet na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju otpada, te dvije tehničke intervencije.

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Zeničko-dobojski kanton

Općine Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice Žepče i Zavidovići i dalje povremeno vrše dostavu vode stanovništvu, koji se snabdijevaju vodom sa lokalnih seoskih vodovoda, obzirom da su im izvorišta presušila, usljed velike suše. U ostalim općinama snabdijevanje vodom je normalno.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  DVD-e Stari Vitez i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, jednom u sedmici, po programu odvoza pitke vode.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 01.09.2017,godine, u 16:42 sati, iz Polocijske uprave Mostar, pristigla je prijava o pronalasku ručnog raketnog bacača, „Zolja“, na Buni – Brodari, u naseljenom mjestu.

Prijava je po prijemu proslijeđena vođi Tima „A“ Mostar, i Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ-e.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE