Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02.09./03.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar saznajemo da je obilna kiša koja je padala tek oko ponoći, najvjerovatnije ugasila veliki požar na Rujištu.

Na području Čvrsnice kiša je padala u popodnevnim satima.

Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:30 do 14:00 sati, na Rujištu, gdje je gorjela šuma,
  • od 14:10 do 18:40 sati, na Rujištu, gdje je gorjela šuma.

Prema informaciji koji smo dobili od PVJ-e Mostar, požare na Čvrsnici i Prenju  gasili  su pripadnici PVJ -e (sa dva vozila), DVD Ruište i građani.

Edin Bešić (VD Direktor šumarstva srednje neretvanskog) javio je, da je oko 16:30 sati, ugašen požar koji je izbio oko 12:30 sati, na Glogovu, iznad Bijele.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:20 do 10:10 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i makija,
  • od 08:30 do 09:15 sati, na Zgonima, duž željezničke pruge, gdje je gorjela trava,
  • od 10:50 do 12:15 sati, u Gabela polju, gdje je gorjeo biljni otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara na Prenju, lokalitet „Dabića Poljana“. Požar je izbio u 13:01 sati, gdje je gorjela borova šuma, trava i nisko rastinje. Vatrogasci su u 16:30 sati, lokalizovali desnu stranu požarišta, a lijevu je ugasila kiša koja je uskoro počela padati. Nastavljeno je nadziranje požarišta.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 11:03 do 14:20 sati, u mjestu Oraščani.  Požar je izbio na pomoćnom objektu – štali, sa 300 bala slame. Pričinjena je veća materijalna šteta, a požar su gasila tri vatrogasca s dva vozila.

Kanton 10.

Općina Kupres. Prema izjavama dežurnih u policijskoj stanici, kiša koja je noćas padala na području općine Kupres, je ugasila požare.

Općina Drvar. Prema izjavama dežurnih u policijskoj stanici, kiša koja je noćas padala na području općine Drvar, je ugasila požare.

Grad Livno. Vatrogasno društvo grada Livno imalo je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 12:30 do 15:30 sati, kod sela Ćosanije, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Borić, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živivinice, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokaciji Dubrave, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u općini Živinice, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u mjestu Repuh, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara suhe trave, u mjestima Bilimišće i Kelave. Požari su ugašeni.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo u izviještajnom periodu imala je šest manjih intervencija od čega: četiri intervencije na gašenju trave i niskog rastinja,  jednu intervenciju na gašenju sijena, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Zeničko-dobojski kanton

Općine Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice općina Žepče i Zavidovići i dalje povremeno vrše dostavu vode stanovništvu, koji se snabdijevaju vodom sa lokalnih seoskih vodovoda, obzirom da su im izvorišta presušila, usljed velike suše. U ostalim općinama snabdijevanje vodom je normalno.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  DVD-e Stari Vitez i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, jednom u sedmici, po programu odvoza pitke vode.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za području cijele Federacije BiH zbog mogučeg grmljavinskog nevremena.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE