Pripadnici FUCZ u Mostaru učestvovali na trodnevnoj radionici koja će, između ostalog, omogućiti poboljšanje sistema oslobađanja zemljišta od mina u BiH

Pripadnici FUCZ u Mostaru učestvovali na trodnevnoj radionici koja će, između ostalog, omogućiti poboljšanje sistema oslobađanja zemljišta od mina u BiH

U Mostaru je, od 09. do 11. marta ove godine, Norveška narodna pomoć (NPA) organizirala trodnevnu radionicu na temu “Razvoj standardnih operativnih procedura za ciljano tehničko izviđanje i primjena ciljanog tehničkog izviđanja u oslobađanju zemljišta” na kojoj su učestvovali i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Cilj ove radionice je bio da omogući poboljšanje sistema oslobađanja zemljišta od mina u BiH, odnosno da državne i entitetske organizacije i Norveška narodna pomoć usklade svoj rad i harmoniziraju standardne operativne procedure za ciljano tehničko izviđanje i da se pripreme za njegovu punu implementaciju u Bosni i Hercegovini tokom 2016. godine. Isto tako, očekuje se da će ova radionica omogućiti uvođenje ciljanog tehničkog izviđanja u redovne operacije u 2016. godini, u čemu će značajnu ulogu imati Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite RS, Deminerski bataljon oružanih snaga BiH i Norveška narodna pomoć.

Radionica je obuhvatila tri tematske cjeline, i to analizu pilot projekata ciljanog tehničkog izviđanja koji su izvedeni u 2015. godini i stečena iskustva, razvoj procesa ciljanog tehničkog izviđanja, analizu rezultata testiranja i postavljanje zajedničkih načela ciljanog tehničkog izviđanja i pripremu Standardnih operativnih procedura za ciljano tehničko izviđanje.

Na radionici su, pored pripadnika FUCZ, Marine Arčon Amidžić, Suada Baljka i Mustafe Kadribegovića, prisustvovali i predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH, Oružanih snaga BiH, Republičke uprave civilne zaštite RS, Ambasade Švicarske u BiH i Norveške narodne pomoći.

{loadposition 2016-03-15}