Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je veliku intervenciju na gašenju požara od 20:10 do 23:20 sati, gdje je gorio tržni centar „Bingo“. Požar je lokalizovan oko 23:20 sati, velikom zaslugom pripadnika PVP-e Mostar, koji su na gašenje požara izašli sa svim raspoloživim sredstvima, sa 8 vozila i 19 vatrogasaca. U požaru nije bilo povrijeđenih osoba, dok je tržni centar „Bingo“, izgorio do temelja.

  • Vatrogasci Mostara, imali su još jednu intervenciju na gašenju požara, noćas od 02:15 do 02:45 sati, u Sjevernom Logoru, gdje je gorio paviljon.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica  općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Škrk, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio automobil, u naselju Solina. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju na gašenju  požara gdje je gorio krov kuće, u ulici Tijesna br.4.  Na gašenju požara bilo je angažovano 13 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Požar je ugašen, a povrijeđenih lica nije bilo.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio bager u privatnom vlasništvu. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta na bageru. Povrijeđenih lica nije bilo.

SNIJEŽNE PADAVINE – JAKI MRAZEVI I NISKE TEMPERATURE

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, u toku protekle noći i jutra, usljed niskih temperatura koje su se kretale i do -4 °C, došlo je do smrzavanja mladog krompira, voćaka svih vrsta, vinove loze i drugih kultura, unatoč preventivnom dimljenju i prskanju poljoprivrednih kultura. Detaljna analiza, te razmjere šteta, obaviti će se u idućim danima.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana 22.04.2017.godine, oko 17:00 sati,  po prijavi iz Policijske stanice Zavidovići i Općinske službe civilne zaštite Zavidovići, u mjestu Mahoje, pronađena je granata NN kalibra, koja je bila okačena na grani, sa upaljačem okrenutim prema zemlji, na lokalnom putu Zavidovići – Mahoje. Na lice mjesta upućeni su Timovi za deminiranje „A“ i „B“  iz Tuzle, koji su navedeni NUS uklonili.

O navedenom slučaju obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE