Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Tržni centar „BINGO“ je u potpunosti izgorio. Zbog povremenih intervencija na požarištu, do daljnjeg je uspostavljeno dežurstvo od strane pripadnika vatrogasne jedinice.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara  u Slatini, gdje je gorjela šuma.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara u Novom Naselju u Tuzli, gdje je gorjelo sijeno. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na postrojenju za preradu drveta u D.Srebreniku. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Kovači, gdje je izbio požar na privatnom stambenom objekatu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo, imala je sedam manjih tehničkih intervencija, te jednu veću u ul. Halači bb, Općina Stari Grad, gdje je gorjeo ugostiteljski objekat. U intervenciji je učestvovalo 10 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila, koji su u 02:52 sata lokalizovali požar, a  isti ugasili u 03:48 sati. Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je materijalna šteta.

Srednjobosanki kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Silosa, gdje je gorjela vikendica. Požar je ugašen.

KLIZANJE TLA, SNIJEŽNE PADAVINE I NANOSI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Uklanjanje nanosa materijala u nožici klizišta, koji se nalazi neposredno iznad stambenih objekata, izvršit će se kad se steknu povoljni vremenski uslovi.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu   za 6 cm u toku 24 sata.  Pumpa je  u funkciji i voda se ispumpava iz akumulacije, a također voda protiče kroz hidro-tehnički objekat (tunel).

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 23.04.2017.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, BKC-e, Živinice, te Mobilna: Gradačac, dok se kvalitet zraka na lokalitetu Lukavac nije mogao ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar primio je dojavu od strane građanina da je u naselju Opine, na lokalitetu iznad paintball kluba G.O.E. Mostar, pronađen NUS, radi se o tromblonu. Prijava je po prijemu proslijeđena vođi tima Mostar „A“, kao i  Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE