Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.04./01.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Općina Gračanica. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 07 sati iznosio je 272 cm (nivo kada se primjenjuju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm) što je za 73 cm niže u odnosu na mjerenje juče u isto vrijeme.

Rijeka Spreča se povukla u svoje korito, tako da nema više poplavljenog poljoprivrednog zemljišta na području općina Gračanica  i Doboj Istok.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u prodavnici za prodaju plastike u gradu Gračanica.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine  Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Luke, gdje je gorjela  vikendica (objekat od drveta). Na objektu je pričinjena totalna materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica, uzrok požara nepoznat. Požar ugašen.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je manje  intervencije na gašenju požara: jednu na gašenju krova napuštene kuće i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Dana 30.04.2017. godine, Operativni centar CZ grada Tuzla je zaprimio obavijest da se u ul. Bajrama Malkočevića pokrenulo klizište koje ugrožava dva stambena objekta.

Na drugom lokalitetu dio brda se obrušio i porušio dva potporna zida na Brčanskoj malti u gradu Tuzla.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od strane Policijske stanice Velika Kladuša da je u  mjestu Nepeke, na njivi, pronađena ručna bomba M-75. Policijska patrola propisno je obilježila mjesto pronalaska NUS-a.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE