Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u   opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 491 cm (pripremno stanje), jučer 494 cm,

–   Bosanski Šamac —————————- 315 cm (normalno stanje),  jučer 322 cm,

–   Orašje —————————————— 548 cm (normalno stanje), jučer 549 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore i dalje iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio privatni stambeni objekat, u naselju Malešići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara, u kojem su gorjele el. instalacije, u pekari „Dijamant“ u Lukavcu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju, u ul. Aska Borića, na gašenju požara u kojem je gorjelo putničko motorno vozilo. Uzrok požara je namjerna paljevina. Pričinjena je materijalna šteta bez povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Salakovac, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 08:17 do 09:40 sati, u naselju Puhali, gdje je gorio dimnjak na kući.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, vodopskrbnog sistema grada Bihaća, a što je ustanovljeno analizom.  Potrošačima se i dalje preporučuje preventivno prokuhavanje i odležavanje vode radi slijeganja suspendovanih čestica u vodi, prije upotrebe za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ Ahmiće, dva puta tjedno.

SNIJEŽNE PADAVINE

Tuzlanski kanton. Svi putevi na području Tuzlanskog kantona su prohodni.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija otežano zbog snijega i niskih jutarnjih temperatura. Svi putevi su prohodni. Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se otežano usljed snijega i niskih temperatura.

Bosanskopodrinjski kanton

Visina snijega na području BPK-a Goražde iznosi, od 15 cm u nižim do 55 cm u višim područjima. Svi magistralni i regionalni putni pravci su prohodni. Saobraćaj se odvija otežano zbog snijega i poledice po kolovozu. Autobusi saobraćaju redovno. Ekipe za održavanja puteva su na terenu i rade na čišćenju kolovoza.

Srednjobosanski kanton

Na području ovog Kantona, usljed poledice, saobraćaj se jutros odvija otežano.

Kanton Sarajevo

KJKP Rad. U toku noći i jutros, izvršeno je posipanje soli po saobraćajnicama I, II, III i IV prioriteta, kako bi se spriječilo nastajanje poledice. Na terenu je i dalje 49 specijaliziranih vozila i 200 radnika, na ručnom čišćenju snijega.

Kanton 10.

Na području Kantona 10., svi putni pravci su prohodni. Preporučuje se opreznija vožnja na putnom pravcu Livno-Glamoč-Mliništa, gdje je cesta mjestimično zaleđena.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, zbog ekstremno niskih temperatura.

Nova nagla promjena vremena se prognozira već za ponedjeljak 11.12. i utorak 13.12. 2017.g. Izgledno je jako olujno jugo sa udarima vjetra od 60 do 90 km/h, moguće i do 100 km/h. Upozorenje na opasne vremenske neprilike još nije izdato. Pratiće se razvoj vremena i blagovremeno obavještavati javnost.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE