Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u   opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 477 cm (pripremno stanje), jučer 491 cm,

–   Bosanski Šamac —————————- 293 cm (normalno stanje),  jučer 315 cm,

–   Orašje —————————————— 530 cm (normalno stanje), jučer 548 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,01 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore i dalje iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići je imala intervenciju na gašenju požara na elektro instalacijama trafoa u krugu RMU Banovići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 19:50 do 21:05 sati u Bulevaru 7.korpusa na gašenju krovne konstrukcije na kući. Požar su gasili pet vatrogasaca sa jednim vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica Širokog Brijega imaja je sinoć od 17:00 do 17:30 sati intervenciju na gašenju požara na obiteljskoj kući u naselju Puringaj. Do požara je došlo zbog neispravnog dimnjaka koji se zapalio. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih, dok je pričinjena veća materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:10 do 21:35 sati na stambenoj zgradi u ul. Rasadnik, gdje je gorio dimnjak.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite imala je tri manje intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju el. instalacija.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinskog operativnog centra civilne zaštite Stari Grad, da su na Grlića brdu (u mezarju), pronađene dvije ručne bombe iz II Svjetskog rata.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedena sredstva preuzeo isti dan.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građana da je u vinogradu pronađena vrećica sa eksplozivom.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku nepoznatog NUS-a na  lokalitetima Kopćić i Urija.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 05.12.2017. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetima Živinice i Mobilna – Kalesija odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

O S T A L O

Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Federalnom upravom civilne zaštite, Kantonalnom upravom civilne zaštite Kantona Sarajevo, GSS-om Federacije BiH, GSS-om Kantona Sarajevo, te planinarskim društvom „Bjelašnica“, kao i ostalim strukturama u okviru sistema zaštite i spašavanja, dana 06.12.2017.godine provode vježbu traganja, spašavanja i evakuacije unesrećenih u zimskim uslovima, pod nazivom „Smetovi 2017“ na lokaciji Babin do – Bjelašnica, a u cilju proigravanja Standardnih operativnih procedura angažovanja OSBiH na pružanju pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne ili druge nesreće.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE