Pripadnici FUCZ uspješno završili obuku spašavanja unesrećenih prilikom saobraćajnih nesreća

Prvi dan koncept predavanja zasnivao se na upoznavanju novih tehnika izvlačenja iz oštećenih automobila nove generacije, kao i obradi osnovnih pitanja koja prate svaku spasilačku akciju ovakve vrste, poput dolaska i organizacije mjesta intervencije, konstrukcije vozila, stabilizacije vozila na mjestu nesreće, osnovne radnje i praktičnih savjeta i trikova prilikom upotrebe opreme i alata za rezanje automobila. Drugi dan obuke učesnici su vršili praktično rezanje automobila u različitim insceniranim situacijama.

U okviru nastavka dobre saradnje sa francuskom NVO “Vatrogasci za međunarodne hitne slučajeveˮ (PUI), posredstvom Ureda za unutrašnju sigurnost Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je 29. i 30. novembra za svoje pripadnike spasilačkih timova uspješno organizovala još jednu u nizu obuka na temu “Spašavanje unesrećenih prilikom saobraćajnih nesreća”. Na obuci su učestvovala 34 pripadnika FUCZ, a relizovali su je iskusni instruktori dobrovoljci iz ove francuske organizacije. Ovom prilikom PUI je predstavio tehnike u pružanju pomoći na najbrži i najsigurniji način osobama koje su zarobljene u automobilima nakon saobraćajne nesreće.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštitu imali su priliku obučiti se na novoj opremi za spašavanje unesrećenih koju je donirala ova nevladina organizacija a dodatnu specijalnu spasilačku opremu i alate za spašavanje unesrećenih u saobraćajnim nesrećama, ustupila je Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Zenica, dok je dva automobila koji su korišteni i izrezani u toku praktične obuke, besplatno ustupila sarajevska firma “Aida – Commerce” d.o.o. koja se bavi reciklažom sekundarnih sirovina.

Prvi dan obuke sastojao se iz teorijskog dijela na kojem su, osim pripadnika FUCZ, učestvovali predstavnici zeničkih i tuzlanskih vatrogasnih jedinica. Koncept predavanja zasnivao se na upoznavanju novih tehnika izvlačenja iz oštećenih automobila nove generacije (električni, na UNP itd.), kao i obradi osnovnih pitanja koja prate svaku spasilačku akciju ovakve vrste poput dolaska i organizacije mjesta intervencije, konstrukcije vozila, stabilizacije vozila na mjestu nesreće, osnovne radnje i praktičnih savjeta i trikova prilikom upotrebe opreme i alata za rezanje automobila.

Drugi dan obuke učesnici su u Deminerskom centru FUCZ u Azićima vršili praktično rezanje automobila u različitim insceniranim situacijama (prednji dio automobila značajno oštećen, instrument ploča se približila unesrećenima, volan se približio vozaču, otežano izvlačenje donjih ekstremiteta, smanjen radni prostor, odmicanje prednjeg dijela vozila od unesrećenih, odmicanje volana od vozača, odmicanje papučica od vozačevih nogu, opasnost od aktivacije zračnih jastuka, upotreba makaza, razupirača i pneumatskog cilindra, ovisno o broju žrtava i njihovom rasporedu u vozilu).

Dogovoreno je da se iduće godine nastavi ova saradnja, dok su poseban interes za organizaciju slične obuke u Tuzlanskom kantonu iskazali predstavnici vatrogasne jedinice Grada Tuzla.