Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 17./18.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 01:05 do 01:40 sati, požar u napuštenoj kući u ul.Alekse Šantića,

– od 04:20 do 05:00 sati, požar u napuštenoj kući u ul.Alekse Šantića.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i dvije na gašenju zapljenog dimnjaka.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u gradu, gdje gorio manji objekat „Camelija osiguranje“. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta bez povrijeđenih lica.

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara u Ulici 211.Oslobodilačke brigade,  gdje je gorjela elektro-instalacija u kući.

Tehničke intervencije

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet tehničkih intervencija, i to: jednu na otvaranju vrata i  četiri obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je u 05:00 sati tehničku intervenciju na izvlačenju povrijeđenih iz vozila, nakon saobraćajne nesreće u naselju Nemila, na kružnom toku.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara  imala je četiri tehničke intervencije, i to:

– od 13:57 do 14:28 sati, izvlačenje zmije iz auta u Vrapčićima,

– od 15:40 do 16:05 sati, intervencija na saobraćajnoj nesreći u Orlacu,

– od 16:10 do 16:25 sati, otvaranje stana u ul.Kralja Tomislava,

– od 22:10 do 23:20 sati, otvaranje stana u Franjevačkoj ulici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina  imala je od 08:30 do 11:00 sati tehničku intervenciju na obrezivanju stabala u ulici Gojka Šuška.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, uMostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren .

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR