Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • na zapaljenom automobilu na parkiralištu u ulici Kojšino,
  • na zapaljenoj banderi ulične rasvjete u ulici Dragodol, te
  • niskog rastinja, površine 4 dunuma u naselju Lipnica.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Gračanica, dana 09.06.2024. godine, u 02:00 sati, gdje je gorio krov bivše firme „Fortuna“, angažovano je jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca, te su pozvana dva vatrogasca iz pasivnog dežurstva.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u fabirici namještaja „ Izazov Kalesija “, gdje su gorjeli filteri i silosi za piljevinu.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u stanu u ulici Londža 90. Požar je ugašen, pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 04:04 do 04:47 sati, u Dubrovačkoj ulici, gdje je gorio automobil.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvaput intervenciju na gašenju požara smeća na gradskoj deponiji Ada.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna postrojba grada Širokog Brijega, imala je intervenciju na gašenju požara od 23:20 do 23:40 sati, na adresi park Hrvatskih branitelja, gdje je gorio kontejner sa otpadom, u gašenju sudjelovala dva vatrogasca s vozilom.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su šest manjih intervencija i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenog otpada i četiri obezbjeđenja (dva obezbeđenja na takovanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i dva obezbeđenja javnih događaja).

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 17:40 do 18:00 sati, na izvlačenju unesrećene osobe koja je pala sa stijene na obalu rijeke Neretve, u naselju Bakijina Luka.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 14:58 do 16:00 sati, nakon prometne nezgode na putu M-17 u Višićima.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE (LP-18)

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. od 02:36 sati, van napona je 10 kV dv Gračanica.

OSTALO

Zapadnohercegovački kanton

GSS. Od Petka u 20:00 sati, do Subote u 21:30 sati, jedan pripadnik GSS-a Grude sudjelovao je na vježbi speleospašavanja u Tomislavgradu.

U Subotu od 14:30 do 20:00 sati, tri pripadnika GSS-a Grude radili su na osiguranju        konjičke utrke u Sovićima (Grude).

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog povremenih udara vjetra južnog smjera brzine 40 – 50 km/h, i lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bjelašnica, Čemerno 4; Gacko 3; Bihać, Han Pijesak, Livno 2; Mostar 1.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 10 stupnjeva, Ivan Sedlo i Sokolac 17, Drvar 18, Bihać i Široki Brijeg 19, Livno 20, Bugojno 21, Mostar, Sanski Most i Zvornik 22, Doboj, Gradačac, Sarajevo-Bjelave, Srebrenica, Trebinje i Zenica 23, Bijeljina, Neum i Tuzla 24, Banja Luka 25 stupnjeva.

                                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR