Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.06.2024. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana, 10.06.2024. god., u 09:50 sati, prema podacima Federalnog seizmološkog zavoda, registrovan je potres jačine 3,2 stepena po Richteru, jačine IV stepena Merkalijeve skale, sa epicentrom kod Širokog Brijega (17 km zapadno od Mostara).                                                                                     

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara  u naselju Donji Pasci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u ul. Prvomajska, gdje je gorio otpad, te
  • u ul. Kamberovića Čikma, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Kakanj. Vatrogasna jednica općine Kakanj imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Vehabi, gdje je gorjelo sijeno,
  • u Doboju, gdje je gorio otpad, te
  • kod tržnog centra “Robot”.

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašja imala je intervenciju na gašenju požara u MZ. Matići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 21:05 do 22:25 sati, u Bačevićima, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 11:50 do 12:25 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega, imala je intervenciju na gašenju požara od 14:48 do 16:00 sati, u mjestu Uzarići, gdje je gorjelo žito, trava i nisko rastinje. U gašenju sudjelovala dva vatrogasca s vozilom. Opožareno oko 10000m2.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manjie intervencije i to: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a  na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać – od 02:40 sati, u prekidu je DV 10kV Martin Brod. Kvar na dalekovodu.

Općina Velika Kladuša – od 04:06 sati, u prekidu je DV 10kV Hajrat. Kvar na dalekovodu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Od 01:18 sati, prekid el.energije na jedinicama Grad 1, Unis i Granit.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Od 03.06 – 08.06. 2024 godine, Obavljajući redovne zadatke na trideset lokacija na području općina Glamoč, Žepče, Vogošća, Pale FBiH, Zavidovići, Busovača, Tomislavgrad, Hadžići, Bužim, Zavidovići, Ilidža, Posušje, Kupres, Foča FBiH, Breza, Ilijaš, Prozor- Rama, Novi Grad- Sarajevo, Vitez, Kalesija, Trnovo, Velika Kladuša i gradova Goražde, Bihać, Stolac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 63 eksplozivna sredstva i streljivo 301 komad. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog pljuskova praćenih grmljavinom.

                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR