Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 11./12.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jednica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bilješevo, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Maglaj. Vatrogasna jednica općine Maglajimala je intervenciju na gašenju požara u Liješnici, gdje je došlo do požara na trafostanici. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 19:30 do 20:55 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Buni,

– od 22:15 do 22:40 sati, gorio otpad na Musali.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 20:15 do 20:45 sati, kod SSŠ „Ruđer Bošković“  Ljubuški, gdje je gorio plastični kontejner za otpad, a koji je u potpunosti uništen. Požar su gasila dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu na gašenju niskog rastinja.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara  imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 07:05 do 07:40 sati, izvlačenje mačke u Ul. Mladena Balorde,

Od 11:40 do 12:15 sati, izvlačenje psa sa tračnica u Zaliku.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina  imala je od 08:30 do 10:00 sati tehničku intervenciju na pilanja stabala u Strugama.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 08:00 do 08:35 sati, vježba u „LOT „ kući EUFORA.

– od 08:35 do 09:30 sati, prijevoz vode za tvrtku „HP Investing”.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je intervenciju na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visokoimala je tehničku intervenciju na uklanjanju stabla koje je palo na put u naselju Dobrinje, te otežavalo prolazak automobila. Drvo je uklonjeno, nije bilo materijalne štete.

Općina Tešanj. Usljed kišnih padavina u ulici Titova u Jelahu došlo je do plavljenja objekta. Vatrogasna jednica općine Tešanj vršila je ispumpavanje vode iz objekta i bašte. Prouzrokovana je materijalna šteta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati u Mostaru je označen kao odličan, a  na Ivan Sedlu označen je kao dobar.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.  Zbog kvara na dalekovodu van napona  je dio 10 kV dalekovoda Martin Brod. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog pljuskova praćenih grmljavinom.

                                                                                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR