Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 29./30.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 17:07-18:30 sati, u mjestu Bešića  brdo, gdje je gorjela: trava, nisko rastinje i šuma.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju od 04:20-05:30 sati, u mjestu Lubarda, gdje je došlo do požara na motornom putničkom vozilu.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 20:35-23:25 sati, u mjestu Bosanska Bojna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 22:00-23:00 sata, u mjestu Glinica, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije i to: gašenje niskog rastinja, otpada u kontejneru i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Simin Han.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenikimala  je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Čifluk.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od  08:10  do 09:30 sati, u ulici fra Didaka Buntića br. 56, gdj je gorjela porodična kuća. U požaru je lakše povrjeđena jedna osoba, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OSTALO

BIHAMK

Povodom vjerskog praznika Uskrsa večeras od ponoći do 24 sata 01.04. zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije Bosne i Hercegovine.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivoupozorenja za područja: Livno, Sarajevo, Mostar i Tuzlu, zbog povremenog udara vjetra južnog smjera brzine od 40 do 65 km/h.

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR