Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30./31.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:30 do 15:30 sati, u mjestu Kapljuh, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 15:00 do 16:45 sati, u mjestu Revenik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 14:10 do 18:40 sati, u mjestu Varoška rijeka, gdje je gorjela njiva.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 19:12 do 22:00 sati, u mjestu Lanište, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 10 intervencija: šest na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejnerima, te dvije na gašenju zapaljenih automobila.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:30 do 13:00 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 19:20 do 19:50 sati, u Šuškovom naselju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 19:50 do 20:55 sati, u Opličićima, gdje je gorjela šuma.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara otpadnog materijala u dva navrata u Kanalu, te u naselju Babina Rijeka.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju trave i niskog rastinja u Plandištu i u Klancu.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja, u mjestu Gornju Lug.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzla imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja, na lokalitetima Vrapče, Moluhe i u Krečanskoj ulici.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju šumskog požara, na lokalitetu Katanići.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica gradaŽiviniceimala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja, na lokalitetima Brnjica, Šarenjak i Živčići.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu označen je kao zagađen.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kvara od 03:08 sati, u prekidu je 10 kv DV Skočaj.

OSTALO

BIHAMK

Povodom  Uskrsa, danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog povremenog udara vjetra južnog smjera brzine od 60 do 80 km/h.

                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR