Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.03.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 198,01  mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj viši je za 3 cm u odnosu na prethhodni dan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 6.00 m3/s.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara  od 04:30 do 05:00 sati, u „Adria Histil“ u Gabeli, gdje je gorjela električna instalacija.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:30 sati, u naselju Paoči, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su intervenciju na  gašenju dimnjaka na stambenom objektu i gašenje napuštenog objekta.

.

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u objektu bivše uprave rudnika Lukavac koja se više ne koristi. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je pet intervencija na gašenju požara u mjestima: Mioči, Dumanac, Hrasno, Bilješevo i Tičići, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Gradac, Pokrajčići i Kljaci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati uMostaru je označen kao umjeren, a na Ivan Sedlu kao dobar. 

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivoupozorenja za područje Sarajevo, zbog magle po kotlinama.

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 65; Rudo 8; Ivan Sedlo 4.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Foča, Rudo 24; Gacko 15; Mostar, Trebinje 14; Čemerno, Ivan Sedlo, Mrkonjić Grad, Višegrad 11; Tuzla 10; Bijeljina, Bileća, Srebrenica 8; Banja Luka, Bugojno, Sanski Most, Sarajevo-Bjelave 6; Doboj 5; Gradačac, Zenica 4; Bjelašnica, Livno, Sokolac 3; Bosanski Novi, Han Pijesak 2.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR