Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je  intervenciju na gašenju požara od 23:25 do 23:45 sati, na Gradini, gdje je gorio kontejner.

Kanton Sarajevo

Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: jedno gašenje zapaljenog niskog rastinja na otvorenom prostoru, jedno gašenje zapaljenog otpada u oknu lifta i tri obezbjeđenja prilikom tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živiniceimala je intervencije na gašenju požara i to:

– na lokalitetu Višća, gdje je gorjela deponija otpada,

– u mjestu Podgajevi, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. U protekla 24 sata, služba CZ grada Živinice pratila je stanje i radove na klizištu koje je pokrenuto na odlagalištu jalovine Rudnika uglja  “KREKA”  kop Dubrave Donje, gdje se kontinuirano provode aktivnosti na stabilizaciji klizišta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati u Mostaru je označen kao zagađen, a na Ivan Sedlu je označen kao dobar.

                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR