Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.04.2024. godine, do 10:00 sati

Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika je u popodnevnim satima, oko 14:30 sati, primila zahtjev za intervenciju na gašenju požara u mjestu Špionica Srednja, na objektu skladišta građevinskog matrijala firme „DOM SMREKA“. d.o.o Srebrenik. Zatečeno je povrijeđeno lice koje je preminulo u prostorijama SHMP Srebrenik. Ukazana je pomoć četvorici vatrogasaca zbog udisanja šetnih gasova i opekotina , dva su puštena na kućno liječenje a dva su prebačena na JZU UKC Tuzla, Kliniku za plućne bolesti. U gašenju navedenog požara u ispomoć su priskočili i vatrogasci PVJ Gradačac. Požar je ugašen oko 18:40 sati.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Miljanovci i Babina Luka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kampusa univerziteta, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije veće i 11 manjih intervencija na gašenju požara. Veće intervencije su bile:

– jučer u 18:20 sati, u ulici Pijačna, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen u 18:59 sati, a na gašenju požara je učestvovalo 10 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila,

– jutros u 06:19 sati u ulici Čekaluša br.72 gorio je krov restorana. Požar je ugašen u 07:06 sati, a na gašenju požara je učestvovalo 10 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Osim toga imala je i sedam manjih intervencija na gašenju požara, i to: tri na gašenju zapaljenih kontejnera sa otpadom, dvije na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru i dva na gašenju manjih požara u ugostiteljskom objektu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:20 do 13:55 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 18:10 do 19:30 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela veća količina smeća.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 20:10 do 20:50 sati, na lokaciji Humska bb, gdje je gorjelo smeće u kontejneru.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 13:20 sati na Zlatama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor–Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor–Ramaimala je intervenciju na gašenju požara od 16:45 do 20:45 sati na planini Draševo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– u ulici Grabeška, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u naselju Praščijak, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– u naselju Vikići, gdje je gorjela šuma. Svi požari ugašeni.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 11:29 do 12:50 sati, u mjestu Bajramovići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo općine Busovača imalo je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 17:00 sati, u naselju Milavice, gdje gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kiseljakimala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:00 do 23:00, u naselju Zabrđe, gdje je gorjelo sijeno,

– od 21:00 do 22:00, u naselju Višnjica, gdje je gorio pomoćni objekat i motorno vozilo.

Oba požara su ugašena.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Topuzovo Polje, gdje gorjelo nisko rastinje.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Slapna gora, gdje je izbio požar na lovačkoj vikendici. Požar je ugašen. 

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanjimala je intervenciju na gašenju požara na području Crnog vrha (Kahvica), gdje je gorio gorjelo oboreno drveće i granje. Intervencijom dvije vatrogasne ekipe spriječeno je širenje vatre na šumski kompleks. Nije bilo povrijeđenih.

Tehničke intervencije

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je od 09:00 do 15:30 sati intervenciju na prevozu pitke vode u naselje Cvitković.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tehničku intervenciju na uklanjanju stabala u naselju Povezice.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je tri intervencije na obezbjeđenju tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ i jednu intervenciju  na obezbjeđenju sportskog događaja.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. U protekla 24 sata, služba CZ grada Živinice pratila je stanje i radove na klizištu koje je pokrenuto na odlagalištu jalovine Rudnika uglja  “KREKA”  kop Dubrave Donje, gdje se kontinuirano provode aktivnosti na stabilizaciji klizišta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao dobar, a na Ivan Sedlu umjeren.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivoupozorenja za područje Hercegovine i zapadne Bosne, zbog mogućih udara vjetra brzine ≥40 km/h.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR