Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 31.03/01.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervencije na gašenju požara,i to:

– od 14:40 do 17:30 sati, u mjestu Liskovac, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 17:30 do  18:00 sati, u mjestu Džehveruša, gdje je gorjela šuma,

– od 19:55 do 21:25 sati, u mjestu Liskovac, gorjela je šuma.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervencije na gašenju požara i to: 

– od 16:00 do 17:15 sati, na lokaciji Mahmić Selo-Konjodor, gdje je gorjela šuma ( cca pet hektara sadnice bora),

– od 16:30 do 10:00 sati u mjestu Mahmići, gorjela je šuma,

– od 17:30 do 18:40 sati u mjestu Ljusuna, gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervencije na gašenju požara i to:  

– od 13:00 do 13:55 sati, u mjestu Dževar, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 18:50 do 00:00 sati u mjestu Lisac, gdje je gorjela šuma.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je inetrvencije na gašenju požara i to: 

– od 11:15 do 11:50 sati, u mjestu Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 13:48 do 15:10 sati, umjestu Jablan, gdje je gorjela šuma,

– od 15:57 do 17:10 sati, u mjestu Mala Kladuša, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 11 manjih intervencija i to: 5 intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja, 4 intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna tehnička intervencija (zaglavljeni lift) i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:05 do 18:50 sati, u Blagaju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jediinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 17:30 sati, u Višićima, gdje je gorio pomoćni objekat (garaža).

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara u naselju Crnač, gdje je gorjela šuma, te u ulici A. Izetbegovića, Greben, Doboj, Hausovići i Dumanac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Nemila, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u mjestu Crnile, gdje je gorio otpadni materijal.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: G.Obodnica, Banj Brdo, Solin i Slavinići gdje je gorjelo: nisko rastinje, sušara, motorno vozilo i otpad u kontejneru.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica gradaSrebrenik imala  je jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu  Ratiš, gdje gorjela šuma i nisko rastinje.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Bagdale, gdje je gorjelo nisko rastinje, te jednu intervenciju u mjstu Diren, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Smoluća, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice u dva navrata imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Dubrave Gornje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervencije na gašenju požara u MZ Pripitkovići, gdje je gorjela šuma, te u MZ Repnik, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Vukovije, gdje je gorio pomoćni objekat, te jednu intervenciju u mjestu Horozovina, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Kladanj. Vatrogasna jedinica općine Kladanj imala je intervenciju na lokaciji Karauli-Kovaćici, gdje je gorjelo nisko rastinja i dio šume. Brzom intervencijom vatrogasaca sprječeno je širenje požara na lokalne kuće.

Posavski kanton

Općina Odžak. Vatrogasna jedinica općine Odžak imala je intervenciju na gašenju požara u selu Jošava, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, zbog nepristupačnog terena požar je gašen sa naprtnjačama. 

Općina Orašje. Vatrogasna jedinica općine Orašje imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Ugljara, gdje je došlo do požara na njivama Poloj gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 00:40 sati, u naselju Ovnak, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je dvije intervencije na gašenju požara u mjestu Miroševići, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati uMostaru je označen kao dobar, a na Ivan Sedlu je označen kao zagađen.

JAK VJETAR

Kanton Sarajevo

Dana, 31.03.2024. godine, jaki udari vjetra u Kantonu Sarajevo prouzrokovali su slijedeće štete:

– u ulici Dženetića čikma br. 16., Općina Stari Grad, oborilo se jedno veliko stablo;

– u ulici Grdačačka br. 39., Općina Novi Grad Sarajevo, sa krova JU „Osman Nakaš“, visi veliki komad lima;

– u ulici Trg heroja br. 30., Općina Novo Srajevo, oborilo se jedno veliko stablo;

– u ulici Grbavička 14 b, Općina Novo Sarajevo, oborila se velika grana drveta, koja je oštetila jedno vozilo.

Zeničko-dobojski kanton

Usljed jakog vjetra koji je zahvatio područje Kantona, u općini Vareš, pojedina sela su ostala bez napajanja električnom energijom. Ekipe elektrodistribucije su na terenu i vrše otklanjanje kvarova.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog povremenog udara vjetra južnog smjera brzine od 60 do 80 km/h.

                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR