Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 03./04.05.2024. godine, do 10:00 sati

NESREĆE U RUDNICIMA

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. U 08:00 sati od dežurnog u rudniku lignita „Mramor“ dobivena je informacija da je četa za spašavane na mjestu nesreće pronašla bušilicu koju je koristio nestali rudar. Radovi na potrazi za nastradalim rudarom se nastavljaju.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je od 08:00 do 19:40 sati intervenciju na gašenju požara na gradskoj deponiji smeća. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Krojčica, gdje je došlo do požara na električnim instalacijama (električno brojilo) u privatnom stambenom objektu. Požar je lokaliziran i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara  imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 10:00 do 10:10 sati, izlazak ekipe PVP zbog sumnje na požar (dim u kući) u Lacinoj ulici,

– od 12:30 do 13:00 sati, otvaranje stana u Franjevačkoj ulici,

– od 17:35 do 17:55 sati, otvaranje stana u Zagrebačkoj ulici.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet tehničkih intervencija, i to: jednu na izvlačenju tijela iz rijeke Miljacke, jednu na otvaranju zaglavljenog lifta, dva obezbjeđenja pretakanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ i jednu na obezbjeđenju nogometna utakmice.

Zapadnohercegovački kanton

Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Š.Brijega imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 08:00 do 13:20 sati sati, u Rasnom, čišćenje i ispiranje ulica od pijeska, kojeg je voda od kiše nanijela,

– od 20:55 do 21:10 sati, ispomoć djelatnicima hitne pomoći u iznošenju bolesnika iz kuće.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je od 11:30 do 13:00 sati, u ulici B. Zadre, tehničku intervenciju na izvlačenju jedne osobe iz vozila poslije prometne nezgode, te raščišćavanje prometnice.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je izuzetno zagađen, a na Ivan Sedlu dobar.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR